Trei persoane, arestate pentru exploatarea șoferilor moldoveni în scopul transportării migranților ilegali în UE
Oamenii legii are fi destructurat activitatea unui grup de persoane suspectate de comiterea traficului de ființe umane. Acest grup ar fi apelat la cetățeni ai R. Moldova pentru organizarea, în spațiul Uniunii Europene, a migrației ilegale a persoanelor din Asia de Est și Asia Centrală, potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratura Generală (PG).
Joi, 9 ianuarie, organele de drept au descins cu percheziții la domiciliile a trei suspecți, ultimii fiind reținuți pe un termen de 72 de ore. Ulterior, pe numele a doi învinuiți au fost emise mandate de arest preventiv, iar al treilea a fost plasat în arest la domiciliu.
În cadrul investigațiilor, a fost stabilit că, începând cu anul 2021, membrii grupului criminal organizat ar fi recrutat cetățeni din R. Moldova, care dețin permis de conducere, în scopul exploatării acestora pe teritoriul țărilor europene în calitate de transportatori ai refugiaților din țări precum Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh și India.
„Drept urmare, membrii grupului criminal, acționând conform rolurilor distribuite, identificau victime din R. Moldova, care erau recrutate sub pretextul angajării în calitate de șoferi, prin promisiunea unei remunerări în mărime de 1 000 euro pentru o cursă. Ulterior, organizau transportarea șoferilor recrutați în Ungaria, de unde erau determinați să transporte migranții către statele de destinație (Germania, Croația, Austria) cu mijloacele de transport puse la dispoziție de către membrii grupului criminal.
Cetățenii moldoveni erau recrutați prin metoda înșelăciunii, nefiindu-le explicat faptul că pe teritoriul Uniunii Europene urmează să transporte migranți, care au intrat ilegal în Ungaria”, transmite PG.
La fiecare cursă, șoferii ar fi transportat aproximativ 30-45 de migranți, fiecare achitând organizatorilor câte 5 000 – 7 000 euro.
Unii șoferi au fost reținuți de către autoritățile statelor tranzitate, fiind condamnați la pedepse cu închisoarea.
În cazul în care vina bănuiților în comiterea infracțiunii va fi demonstrată, ultimii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.
„Schemele criminale de categoria respectivă au fost semnalate în repetate rânduri în rapoartele Frontex, Europol, Interpol, care au constituit surse utile de informații pentru realizarea eficientă a investigațiilor în țara noastră”, mai notează Procuratura.