Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei judecători, respinși anterior de…

Trei judecători, respinși anterior de președinta Maia Sandu, au fost numiți până la atingerea plafonului de vârstă. În toamna anului trecut, CSM i-a propus șefei statului să îl elibereze din funcție pe unul dintre ei

Colaj ZdG

Președinta Maia Sandu a semnat, la sfârșitul lunii mai, un decret privind numirea în funcție a trei judecători, până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. Șefa statului a respins anterior candidaturile celor trei magistrați.

Este vorba despre Viorel Botnaraș, de la Judecătoria Hîncești, Lorina Ciubotaru, de la Judecătoria Chișinău, și Silvia Slobodzean, de la Judecătoria Strășeni.

Documentul a fost publicat pe pagina web a Președinției marți, 4 iunie.

Viorel Botnaraș by Ziarul de Gardă

Decretul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Viorel Botnaraș

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, la 23 aprilie, înaintarea președintei Sandu a propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Viorel Botnaraș de la Judecătoria Hîncești. Cu 9 voturi „pentru” și 0 „împotriva”, membrii CSM au susținut propunerea raportorului.

„În scrisoarea președintei R. Moldova din 8 noiembrie 2022 a fost semnalat în privința mai multor judecători, inclusiv în privința lui Botnaraș, că există incertitudini cu privire la integritatea lor sau cu privire la legalitatea deciziilor pe care le-au luat în activitatea de până acum.

Este menționat că în raport cu Viorel Botnaraș sunt formulate obiecții cu privire la calitatea deciziilor. Totodată, la punctul 6 este specificat că există diferențe între veniturile declarate și bunurile deținute în proprietate”, a raportat atunci membra CSM Lucia Popescu.

CSM nu a publicat deocamdată hotărârea privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție a lui Botnaraș până la atingerea plafonului de vârstă.

Lorina Ciubotaru și Silvia Slobodzean

Membrii CSM au acceptat marți, 9 aprilie, cererea magistratei Lorina Ciubotaru de la Judecătoria Chișinău și solicitarea judecătoarei Silvia Slobodzean de la Judecătoria Strășeni.

În septembrie 2023, CSM a respins cererea judecătoarei Lorina Ciubotaru de la Judecătoria
Chișinău privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție și a propus președintei eliberarea din funcție a magistratei. Trei membri ai Consiliului au formulat o opinie separată.

Atunci, CSM a reținut că, în privinţa judecătoarei Lorina Ciubotaru, Președinția a remarcat anterior următoarele:

  • nu răspunde dezideratelor de integritate şi reputației ireproșabile, imaginea fiind afectată de carențe etice și deontologice;
  • bănuiala obținerii unor venituri dubioase în rezultatul examinării declarațiilor de avere – s-a indicat că deține proprietăți imobiliare și bunuri mobile ce relevă discrepanțe vădite între venitul oficial obținut și cheltuielile înregistrate pentru procurarea acestor bunuri. Integritatea judecătorului se evaluează inclusiv prin corespunderea averii declarate cu veniturile legale disponibile, corespunderea nivelului de viață cu veniturile legale etc. Cu referință la alți judecători și, probabil, inclusiv Lorina Ciubotaru, s-a notat că, în încercarea de a-şi acoperi discrepanțele între venitul oficial obținut şi cheltuielile înregistrate, au declarat donații suspecte de la diferite persoane fizice, eventual, cu caracterul fictiv al acestora, inclusiv fiind indicate în declarații date incomplete sau contradictorii în ani diferiți;
  • adoptarea hotărârilor dubioase, ceea ce creează suspiciuni de părtinire și executare a unor ordine din zona politicului, care implicit a condus la favorizarea unor actori politici. Acest fapt pune problema integrității judecătorului şi provoacă suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunțate.

Ulterior, prin hotărârea CSM din 10 octombrie 2023, s-a retras în tot hotărârea CSM din 15 septembrie 2023 privind eliberarea din funcție a Lorinei Ciubotaru și s-a declarat inadmisibilă cererea privind suspendarea actului adminsitrativ individual defavorabil.

Lorina Ciubotaru activează la Judecătoria Chișinău din martie 2017. În noiembrie 2010 a fost asistentă judiciară la Curtea Supremă de Justiţie, iar în noiembrie 2009 a activat în funcţia de grefier.

În privința judecătoarei Silvia Slobodzean, CSM a notat anterior că, în urma examinării candidaturii vizate prin prisma corespunderii exigențelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului, președinta Maia Sandu a respins candidatura judecătoarei Silvia Slobodzean, din motiv că „nu corespunde dezideratelor de integritate și reputație ireproșabilă, imaginea fiind afectată de carențe etice și deontologice”.

Instituția prezidențială, în vederea verificării corespunderii candidatului propus de CSM funcției solicitate, a menționat că, în rezultatul examinării declarațiilor de avere ale judecătoarei Silvia Slobodzean, s-a depistat că „deține proprietăți imobiliare și bunuri mobile ce relevă discrepanțe vădite între venitul oficial obținut și cheltuielile înregistrate pentru procurarea acestor bunuri, fapt ce indică asupra bănuielii privind obținerea unor venituri dubioase”.

În 2022, Președinția a respins numirea Lorinei Ciubotaru și Silviei Slobodzean în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă. 

Conform legii, președintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii până la atingerea plafonului de vârstă, numai în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de acesta a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selectare și promovare a lui.

La propunerea repetată a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele R. Moldova emite un decret privind numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii repetate.