Trei învingători la concursul pentru funcția de inspector în cadrul Inspecției Procurorilor
Mircea Roșioru, Tudor Gratii și Igor Eșanu au fost desemnați învingătorii concursului pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției Procurorilor. Decizia a fost luată luni, 4 martie, de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) după ce candidații au susținut proba interviului.
Conform CSP, cei trei candidați au acumulat următorul punctaj final:
- Mircea Roșioru – 9,05
- Tudor Gratii – 8,58
- Igor Eșanu – 7,69
„(…) CSP a hotărât: a luat act de informația privind punctajele finale acumulate de către candidații la funcția de inspector în cadrul Inspecției Procurorilor (…). A-i desemna învingători ai concursului public pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției Procurorilor pe Mircea Roșioru, Tudor Gratii și Igor Eșanu. A numi în funcția de inspector în cadrul Inspecției Procurorilor pe Mircea Roșioru, Tudor Gratii și Igor Eșanu (…)”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.
Notele finale la proba scrisă:
- Mircea Roșioru – 9,18
- Tudor Gratii – 8,43
- Igor Eșanu – 7,12
Igor Eșanu s-a angajat în funcția de consultant al procurorului la Orhei din august 2023. Anterior, a ocupat funcția adjunct al procurorului-șef de la Ialoveni. Audiat în ședința CSP, Igor Eșanu a declarat că, exercitând funcții de conducere, știe cum se organizează activitatea procuraturii. Candidatului i s-a cerut explicații în legătură cu un apartament pe care l-ar închiria cu 20 de euro pe lună.
„Acest apartament este de fapt o odaie în cămin (…). Odaia a fost acordată soției pe când activa la Ministerul Finanțelor ca încăpere de serviciu. Am privatizat-o și respectiv am dat-o în chirie pentru a se folosi cineva de ea, cu o sumă simbolică”, a explicat Igor Eșanu.
Tudor Gratii a fost numit în 2008 la Procuratura raionului Sîngerei. În perioada 2017-2021 a activat în cadrul PCCCOCS, iar din 2022 a fost inspector. La proba interviu, procurorul a spus că nu a fost sancționat disciplinar și nici nu au fost constatate abateri disciplinare în privința sa.
Mircea Roșioru este fostul adjunct al ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo. Roșioru a fost anterior și adjunctul foștilor procurori generali Eduard Harunjen și Dumitru Robu. În perioada august 2016 – martie 2017, el a deținut funcția de procuror-șef interimar al Direcției judiciare a Procuraturii Generale.
Roșioru a declarat în timpul audierilor că nu a fost niciodată sancționat disciplinar. El a fost întrebat de membrul CSP, Andrei Cebotari, despre calitatea de bănuit în unul dintre dosarele pornite pe numele fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, însă răspunsul acestuia a fost examinat în ședință închisă.
„(…) Rămânem într-o ședință închisă? Este vorba despre un proces judiciar pe rol. Ceea ce pot acum să vociferez ar putea cumva să schimbe lucrurile sau să influențeze (…)”, a spus Roșioru.
Potrivit modificărilor legislative, în vigoare din august 2023, Inspecției procurorilor a fost transferată din subordinea procurorului general, în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, ca organ cu autonomie funcțională. Astfel, Inspecția procurorilor este un organ din subordinea CSP, care este constituit din 9 inspectori. Durata mandatului de inspector este de 6 ani. Inspectorul poate fi numit doar pentru un singur mandat. În funcția de inspector nu pot fi numiți procurori în funcție.
În funcția de inspector este numită persoana, aleasă prin concurs public, care întrunește următoarele condiții:
a) deține diplomă de licențiat în drept sau echivalentul acesteia;
b) are o vechime în specialitatea juridică de cel puțin 10 ani;
c) nu i-a fost, anterior, constatată vinovăţia pentru săvârşirea unei infracţiuni;
d) se bucură de reputaţie ireproşabilă în condiţiile stabilite la art. 20 alin. (2).
Inspecţia procurorilor are următoarele competențe:
- efectuează verificarea activității procurorilor și activității organizatorice a procuraturilor;
- examinează sesizările cu privire la faptele ce pot constitui abateri disciplinare;
- se autosesizează cu privire la faptele ce pot constitui abateri disciplinare;
- prezintă dosarul disciplinar în fața Colegiului de disciplină și etică, a Consiliului Superior al Procurorilor și a instanțelor de judecată cu dreptul de a contesta în condițiile legii hotărârile pronunțate;
- efectuează, la solicitarea Consiliului Superior al Procurorilor, verificări privind independența și reputația procurorilor;
- studiază temeiurile respingerii de către președintele Republicii Moldova a candidaturii propuse de Consiliul Superior al Procurorilor pentru numirea în funcția de procuror general sau, după caz, în funcția de procuror general interimar, cu prezentarea unei note informative Consiliului Superior al Procurorilor;
- gprezintă Consiliului Superior al Procurorilor, până la data de 31 martie a anului în curs, raportul anual cu privire la activitatea sa în anul precedent, care se publică pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Procurorilor;
- are alte atribuții prevăzute de legislație sau regulamentele de activitate.
Activitatea inspectorului este supusă evaluării o dată la doi ani de către Consiliul Superior al Procurorilor. Inspectorul evaluat negativ se eliberează din funcție în baza hotărârii CSP.