Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei candidați pentru funcția de…

Trei candidați pentru funcția de director al INJ: un fost ombudsman din perioada protestelor din 2009, o politiciană din România și o avocată

Colaj ZdG

Fosta deputată în Parlamentul European, Ramona Victoria Strugariu, avocata Natalia Balaban și fostul avocat al poporului în perioada protestelor din 2009, Anatolie Munteanu, candidează pentru funcția de director al Institutului Național al Justiției (INJ), potrivit Consiliului instituției care a anunțat că a încheiat etapa de recepționare a dosarelor luni, 27 ianuarie.

Consiliul Institutului Național al Justiției a anunțat, pe 10 decembrie 2024, un nou concurs pentru suplinirea funcției vacante de director al instituției de formare a judecătorilor și procurorilor. În perioada de recepționare a dosarelor, doar trei persoane și-au exprimat intenția de a participa la consur:

  1. Natalia Balaban, licențiată în drept, master în drept, master în științe economice, master în administrarea afacerilor internaționale;
  2. Anatolie Munteanu, licențiat în drept, master în drept penal;
  3. Ramona Victoria Strugariu, licențiată în drept, master în drept european.

Avocata Natalia Balaban

Potrivit site-ului cabinetul său de avocatură, Nataliei Balaban a fost specialistă principală în cadrul Direcției Juridice a Consiliului Concurentei din R. Moldova. Din 2010, Natalia Balaban este membră a Uniunii Avocaților din R. Moldova.

Natalia Balaban face parte din două asociații profesionale: Asociația Businessului European si Asociația Femeilor Avocat, dar este și membră a:

Publicitate
  • Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova din 2021;
  • Consiliului Centrului de Instruire a Avocaților din R. Moldova din 2021;
  • Președinta Consiliului Centrului de Instruire al Uniunii Avocaților din R. Moldova;
  • Grupului de lucru de monitorizare a implementării Strategiei pentru asigurarea independenței si integrității sectorului justiției pentru ani 2022-2025, membru aprobat prin Ordinul ministrului Justiției.

Anatolie Munteanu, fostul avocat al poporului în perioada protestelor din 2009

Anatolie Munteanu este fostul avocat al poporului în perioada protestelor din 2009, care abia la o săptămână după ce zeci de tineri au fost reținuți și torturați la sectoarele de poliție din Chișinău a efectuat o vizită în insitituțiile de detenție preventivă. În 2017, acesta a fost numit de Guvern în calitate de secretar general de stat al Ministerului Justiției.

Anatolie Munteanu a fost avocat parlamentar și director al Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM) între 2008-2015, iar din 18 mai 2016 Anatolie Munteanu a deținut funcția de viceministru al Justiției.

Fosta deputată în Parlamentul European, Ramona Victoria Strugariu

Ramona-Victoria Strugariu a fost eurodeputată din partea REPER, aleasă pe lista comună USR-PLUS în anul 2019.

Conform G4Media, Strugariu a terminat Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 2002. Ulterior, a făcut un masterat în drept european la aceeași instituție și a urmat mai multe cursuri juridice și de management în străinătate (la Gemeinnutzige Arbeit din cadrul Ministerului Justiției din Elveția, Zürich, ZSGE (fundație destinată supravegherii persoanelor care execută pedepse sub formă de muncă în folosul comunității sau a celor eliberate condiționat) și Vrije Universiteit Brussel, Belgia).

Și-a început cariera profesională ca juristă la S.C. ULPRES SRL și S.C. COMIGAT SRL, două societăți cu profil comercial și agricol, unde a lucrat între anii 2003 și 2007. Între 2007 și 2008 a fost consilier juridic la Institutul Național de Statistică, București, iar între 2008 și 2012 a lucrat ca manager de proiect și consilier juridic la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare. A lucrat și ca supraveghetoare-șefă și examinatoare pentru examenele de limbă engleză IELTS și Cambridge, la Consiliul Britanic, Bruxelles (2013-2015) și ca asistentă parlamentară și șefă de cabinet la Parlamentul European (2015-2019).

A făcut parte din PLUS, partidul fondat de Dacian Cioloș, de la înființarea acestuia în decembrie 2018. Apoi, în mai 2022, și-a dat demisia din USR-PLUS (cele două partide fuzionaseră în 2021) odată cu Cioloș și alți europarlamentari care au intrat în conflict cu membrii USR. Din mai 2022 este membru REPER, noul partid înființat de Cioloș. Din mai 2023, Ramona Strugariu este copreședinte REPER alături de Dragoș Pîslaru.

În perioada următoare, Consiliul Institutului Național al Justiției se va întruni pentru a examina dosarele depuse și va stabili data, ora și locul desfășurării interviului.

În august 2024, a fost inițiat un concurs de ocupare a funcției de director al INJ, însă la concurs a participat un singur candidat. Începând cu 19 martie 2024, magistratul Adrian Cerbu exercită temporar atribuțiile de director.

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1