Toate declarațiile fostului deputat Veaceslav Platon cu privire la „furtul miliardului” vor fi investigate de PG
Omul de afaceri și fost deputat în parlamentul de la Chișinău, Veaceslav Platon, a fost audiat recent în dosarul „furtului miliardului”. Declarația a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care susține că fiecare plângere, sesizare sau declarație făcută de Platon va fi investigată de către Procuratura Generală.
Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, susține că denunțurile și sesizările făcute de omul de afaceri Veaceslav Platon cu privire la implicarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc și a altor persoane din anturajul acestuia în frauda bancară din R. Moldova, care anterior au fost ignorate și declarate „false” de către Procuratura Anticorupție (PA), vor fi verificate și investigate de către Procuratura Generală.
„Avem plângerea din partea apărării domnului Platon. Platon a fost audiat în cadrul urmăririi penale sau dosarul penal legat de furtul miliardului. Faptele care au fost spuse în cadrul audierilor vor fi verificate suplimentar, iar eu până acum nu pot să vă spun că el a fost condamnat la comandă. Toate momentele acestea o să fie investigate și cercetate”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
Potrivit șefului PA, Platon a depus mai multe sesizări și declarații în ordine de procedură penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc, și anume:
– denunțul din 2 august 2016 adresat DIICOT din România prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc, Candu, Iaralov, Andronachi și altor persoane;
– declarații incriminatorii în privința lui Plahotniuc depuse pe 9, 13 și 14 septembrie 2016 în cadrul dosarului gestionat de Procuratura Anticorupție;
– denunțul din 31 octombrie 2016 prin care solicita Procuraturii Anticorupție examinarea și cercetarea penală a lui Plahotniuc, Candu, Drăguțan, Politova, Iaralov și altor persoane, care ar fi sustras un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.
În prezent, Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.
Pe 26 iulie 2016, Serviciile secrete din Ucraina l-au reținut pe Platon la Kiev și ulterior l-au arestat pentru 40 de zile. Pe 29 august, în același an, Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova.
Tot în 2016, câteva luni mai târziu, Curtea de Apel de la Kiev a declarat ilegală extradarea lui Veaceslav Platon. Atunci, magistrații ucraineni au anunțat că hotararea primei instanțe în baza căreia Platon a fost extrădat autorităților moldovene urmează să fie anulată și reexaminată.
În anul 2017, Veceaslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spalare de bani în proportii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM).
Ulterior, Platon a mai primit o pedeapsa de 12 ani de închisoare, într-un nou dosar, fiind acuzat de escrocherie și spalare de bani.
La 30 ianuarie 2020, această sentință de condamnare a lui Platon la 12 ani de închisoare a fost anulată de către Curtea de Apel Chișinău, cauza urmând să fie transmisă la rejudecare.