Suspiciuni în procesul de repartizare aleatorie a dosarelor Șor, Platon și Filat
Mișcări suspecte în procesul de distribuire aleatorie a dosarelor pentru examinare în instanțele judecătorești. Ziarul de Gardă a intrat în posesia mai multor documente potrivit cărora unele dosare de rezonanță au fost repartizate suspect, de mai multe ori, ca ulterior să ajungă „aleatoriu” la anumiți judecători.
Conform informațiilor obținute de ZdG, dosarul lui Vladimir Filat, în care acesta a fost găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență, a fost înregistrat în Programul integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) pe 23 decembrie 2015. Tot în ziua respectivă, dosarul a fost repartizat judecătoarei Silvia Gîrbu. Ulterior, la 30 decembrie 2015, dosarul a fost repartizat repetat de 15 ori, ultima dată fiindu-i atribuit judecătorului Andrei Niculcea. În cazul mai multor repartizări repetate nu a fost indicat motivul. Ulterior, la 27 iunie 2016, completul de judecători de la Judecătoria Buiucani, din care a făcut parte și magistratul Andrei Niculcea, l-a condamnat pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare cu executare.
Repartizări aleatorii suspecte au avut loc și în dosarul lui Veaceslav Platon. Dosarul a fost înregistrat în PIGD la 18 noiembrie 2016, fiind repartizat judecătorului Ion Morozan. Ulterior, la 21 noiembrie, în intervalul orelor 13 și 15, dosarul a fost repartizat de 16 ori, ultima dată fiindu-i distribuit judecătorului Vitalie Budeci. Motivul repartizării repetate nu a fost însă indicat în sistem. La 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare de către completul de judecători de la Judecătoria Chișinău, din care au făcut parte Vitalie Budeci, Victor Boico și Elena Cojocari.
Și în dosarul fostul primar de Orhei Ilan Șor au existat mișcări suspecte. La 13 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Șor a fost înregistrat în PIGD și repartizat judecătorului Nina Veleva. Ulterior, peste cinci luni, la 25 iulie, ora 00.00, în program au fost adăugați și judecătorii Evghenii Dvurecenschii și Vitalie Movilă. Dosarul ar fi fost repartizat celor doi judecători în contextul în care mai mulți magistrați de la CA Cahul se aflau în concediu, iar dosarul nu putea fi repartizat altor judecători, decât celor doi. Precizăm însă că, la 13 februarie, Curtea de Apel a comunicat Ziarului de Gardă că dosarul lui Ilan Șor va fi judecat de completul format din următorii magistrați: Vitalie Movilă, Nina Veleva și Dvurecenschii Evghenii.
Un alt dosar care a fost repartizat repetat de mai multe ori este și cel al fostului ministru al Dezvoltării Informaționale (2005 – 2008), Vladimir Molojen, învinuit de abuz de putere și neglijență în serviciu. Dosarul a fost înregistrat în PIGD la 23 ianuarie 2012, fiind repartizat automat aleatoriu judecătorului Alexandru Balan. Ulterior, la 5 octombrie 2012, dosarul a fost repartizat repetat de 13 ori, iar într-un final a ajuns la judecătorul Dorin Dulghieru, care a emis o sentință de achitare a fostului ministru. Toate acțiunile de repartizare repetată a dosarului au fost efectuate de către utilizatorul Oleg Sternioală, pe atunci președintele instanței.
PIGD reprezintă un mijloc de gestionare a dosarelor de judecată care a fost implementat în instanțe pentru „reducerea corupției și promovarea transparenței în sistemul judecătoresc”, prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, dar și monitorizarea standardelor de performanță.