Suspendarea licenței companiei care promitea înainte de alegeri gaze naturale la un tarif de 10 lei, anulată de instanța de judecată
Judecătoria Bălți a anulat hotărârea din 22 decembrie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind suspendarea licenței pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale a companiei Nordgaz Furnizare, inclusă recent de Serviciul de Informații și Securitate în lista persoanelor asociate ex-deputatului fugar Ilan Șor, sancționat internațional. Hotărârea a fost pronunțată luni, 5 februarie, de magistrata Snejana Dubceac de la sediul Central a Judecătoriei Bălți.
Astfel, conform dispozitivului decizie instanței, a fost admisă cererea depusă de SRL „Nordgaz Furnizare” cu privire la anularea suspendării actului permisiv ce vizează activitatea companiei.
„Se anulează suspendarea actului permisiv-licenţa seria AC nr. 001467 din 17.07.2020 eliberată SRL „Nordgaz Furnizare” pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale, reperfectată de către ANRE la data de 17.01.2024 în licența seria A MMI nr.000150.
Prezenta hotărârea servește drept temei autoritatății competente de a emite decizia privind reluarea activităţii a SRL ”Nordgaz Furnizare””, se arată în dispozitivul hotărârii instanței de judecată.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, Alexandr Grosu, directorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L., a calificat decizia ANRE prin care a fost suspendată licența companiei pe un termen de trei luni drept „ilegală”. „Nordgaz Furnizare” SRL este compania asociată fostului deputat fugar Ilan Șor care promitea să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub.
„(…) Considerăm că această hotărâre este ilegală. A fost emisă cu încălcările grave atât din punct de vedere a procedurii, cât și din punct de vedere al fondului cauzei (…). Situația creată în perioada 20-22 decembrie este, în viziunea mea, dirijată de anumite persoane fizice sau juridice care nu doresc să livreze gaze naturale la un preț mai ieftin față de prețul pe care îl propune SA „Moldovagaz”(…). Este un act administrativ defavorabil care urmează a fi atacat, fie aprobat prin hotărârea instanței de judecată (…)”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.
Pe 22 decembrie 2023, ANRE a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de trei luni. Potrivit unui comunicat al Agenției, decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al R. Moldova.
„Astfel, se constată o încălcare flagrantă a prevederilor Regulilor pieței gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 534/2019 și ale Legii cu privire la gazele naturale.
În același timp, ANRE a fost informată că „Nordgaz Furnizare” S.R.L., nefiind înregistrat în Registrul participanților la piața angro a gazelor naturale, a solicitat acces la platforma Regional Booking Platform (RBP) care permite rezervarea capacității de transport a gazelor naturale, fiind astfel încălcate prevederile art. 941 alin (1) al Legii nr. 108/2016, care stabilește obligativitatea participanților la piața angro a gazelor naturale care efectuează tranzacții cu produse energetice angro sau care manifestă interesul de a participa la astfel de tranzacții prin intermediul notificărilor de tranzacționare, de a se înregistra în Registrul participanților la piața angro. Până în prezent, Agenția nu a recepționat din partea „Nordgaz Furnizare” S.R.L. nici o cerere de înregistrare în Registrul participanților la piața angro a gazelor naturale, fapt confirmat și de administratorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. în cadrul ședinței”, a informat instituția.
La începutul lunii decembrie, fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”, a declarat că așa-numitul gaz la 10 lei metrul cub, promis locuitorilor din UTA Găgăuzia, „se află practic la graniță, dar autoritățile refuză să-i permită să treacă din cauza lipsei dorinței de a ușura viața oamenilor”.
Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit cu o reacție atunci la acuzațiile lui Șor și a afirmă că întreprinderea pe care o conduce nu are „nici capacitate fizică și nici juridică de a „bloca la frontieră” aprovizionarea R. Moldova cu furnizori alternativi de gaze naturale”.
Astfel, deși ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat anterior că actul de furnizare a gazelor naturale, publicat de bașcana Evghenia Guțul, este „un fals și nu poate fi executat”, oligarhul Ilan Șor a afirmat într-o postare pe Facebook că „iarna pentru locuitorii Găgăuziei și instituțiile autonomiei ar fi putut începe cu prețuri reduse la gaz – 10 lei pe metru cub”.
SA „Moldovagaz” a anunțat luni, 18 decembrie, că a recepționat 4 cereri de la consumatori casnici de schimbare a furnizorului de gaze naturale.
Precizările companiei au venit atunci la peste o lună și jumătate după anunțul bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale, privind semnarea unui contract pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor din regiunea găgăuză la 10 lei pentru un metru cub, adică cu circa 8 lei mai mic decât prețul reglementat.
Vineri, 15 decembrie, Nordgaz Furnizare a publicat un comunicat de presă în care susține că ar fi primit „deja peste 3 000 de pachete de documente de la consumatori casnici și comerciali” și că, „după tranzacția cu primul volum de testare de gaze naturale, a cumpărat și pompat 1 milion de metri cubi în depozite subterane de gaze din Ucraina”.
ZdG a constatat în acea perioadă că, deși la început a fost anunțat tariful de 10 lei, iar mai târziu, după alegeri, reprezentanții companiei ajunse în atenția publică cu această ocazie au afirmat că locuitorii din Găgăuzia, Taraclia și Orhei pot trece la un tarif anual la gaze de 10.25 lei, tariful prezentat pe pagina web a Nordgaz Furnizare este mai mare, de 11.21, 11.05 sau 10.25 lei pentru un metru cub de gaze.
Pentru consumatorii din alte regiuni tariful pentru gaze naturale ar urma să fie mai mare, în Cimișlia și Ungheni fiind de 19.12 și 18.29 lei/m3.