SURSE Motivele pentru care CSP nu l-a suspendat din funcție pe procurorul implicat în accidentul rutier de la Bahmut. Reacția avocatului familiei victimelor
La baza deciziei membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a nu-l suspenda din funcție pe Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni implicat în accidentul rutier de la Bahmut, Călărași, au stat mai multe motive, printre care cel că acuzatorul de stat are doi copii la întreținere, iar soția lui are un salariu de 6000 de lei, conform unor surse ale Ziarului de Gardă. De cealaltă parte, avocatul Ion Bucur, cel care oferă asistență juridică familiei victimelor, susține că nu este de acord cu decizia CSP și consideră că procurorul ar fi trebuit să fie suspendat din funcție până la finalizarea cauzei penale.
Potrivit acelorași surse, un alt motiv invocat de CSP ar fi faptul că în momentul comiterii accidentului rutier, procurorul se afla la volanul mașinii personale, fiind în afara orelor de muncă. De asemenea, CSP a respins demersul procurorului general interimar, Ion Munteanu, de a elibera acordul pentru suspendarea din funcție a procurorului pe motiv că aflarea sa în funcție nu ar putea periclita mersul urmăririi penale, dosarul fiind trimis la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Avocatul Ion Bucur susține de cealaltă parte că, din moment ce procurorul nu a fost suspendat din funcție, acesta ar putea să influențeze mersul urmăririi penale. El spune că regretă decizia luată de CSP.
De asemenea, conform surselor ZdG, căruțașul implicat în accident s-ar fi aflat în stare avansată de ebrietate. Acesta ar fi avut o concentrație de alcool în sânge de 1,67 g/l, iar în mijlocul de transport cu tracțiune animală nu erau veste reflectorizante. Apărătorul care oferă asistență juridică familiei victimelor a calificat aceste informații drept „minciuni aruncate în spațiul public pentru a tergiversa sau a schimba părerea oamenilor”. Ion Bucur declară că atât căruțașul, cât și pasagerii mijlocului de transport cu tracțiune animală erau echipați cu veste reflectorizante.
„(…) Procurorul se află în arest preventiv și totuși rămâne în funcție. Care este logica? Este o decizie incorectă (…). Dumnealui a comis o infracțiune. Eu consider că trebuie să fie suspendat din funcție până la clarificarea lucrurilor (…). Dacă nu este suspendat din funcție ar ieși că el poate să influențeze cumva (cauza penală, n.red). (…) Ceea ce se spune cu siguranță nu cred că corespunde adevărului. Persoanele care se aflau în căruță erau echipate corespunzător regulilor de circulație. Toți aveau (veste reflectorizante, n.red.), inclusiv și persoana care conducea căruța. De ce nu se menționează că dumnealui (procurorul implicat în accident, n.red.) nu a frânat defel? Evident că avea viteză mare (…). Decizia CSP este cred că asumată de dumnealor. Nu înțeleg pe ce se bazează (…). Îmi pare rău că s-a luat o astfel de decizie pripită”, a declarat avocatul.
Șoferul Dumitru Triboi s-ar fi deplasat cu 70km/h, viteză ce ar fi fost permisă pe sectorul de drum unde s-ar fi produs accidentul, potrivit surselor ZdG.
Avocatul Ion Bucur a menționat că persoana care conducea căruța a fost externată din spital, însă este imobilizată la pat. Cea de-a doua persoană, care a rămas în viață în urma accidentului, se află în spital: „Este în stare stabilă, dar este ca o legumă, nu vorbește”.
Joi, 15 noiembrie, membrii CSP au respins demersul procurorului general interimar privind suspendarea din funcție a lui Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în accidentul din comuna Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia patru persoane au decedat.
Pe 30 octombrie 2023, magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocatului lui Triboi și au menținut măsura de arest preventiv aplicată procurorului. Anterior, apărătorii au declarat că procurorul implicat în accident conlucrează cu ancheta și se declară nevinovat.
Accidentul rutier cu implicarea procurorului Dumitru Triboi s-a produs pe 20 octombrie, pe traseul R-1, în comuna Bahmut, raionul Călărași. „La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că o Skoda Fabia a accidentat o căruță. În rezultat, patru persoane, printre care și un copil, membrii unei familii, au decedat, iar altele două au fost preluate de salvare”, se menționează în comunicatul Poliției.
Ulterior, Poliția a precizat că procurorul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Contactată de ZdG, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP), Diana Fetco, a declarat că, preliminar, căruțașul nu avea vestă sau alt echipament reflectorizant, dar că toate circumstanțele accidentului rutier urmează să fie clarificate în cadrul procesului penal inițiat.
ZdG a discutat cu rudele celor patru victime decedate, dar și cu familia procurorului.