Stoianoglo își caută dreptatea în instanțele naționale, după decizia CtEDO: CSJ va examina repetat un recurs depus de fostul procuror general în cauza privind suspendarea sa din funcție
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina repetat cererea de recurs depusă de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo împotriva deciziei din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău prin care a fost declarată inadmisibilă acţiunea depusă de către Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Decizia CSP, contestată de ex-procurorul general, a fost atunci temei pentru suspendarea sa din funcție.
Hotărârea CSJ vine în contextul deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), din 24 octombrie 2023, în cauza Stoianoglo v. Republica Moldova, prin care s-a constatat în unanimitate încălcarea art. 6 § 1 din Convenţie – dreptul de acces la o instanţă de judecată.
CSJ a admis joi, 5 iunie, cererea de revizuire depusă de Alexandr Stoianoglo, reprezentat de avocatul Iurie Mărgineanu, și a casat decizia din 29 decembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție.
Astfel, instanța supremă reține cauza de contencios administrativ, în procedura Curții Supreme de Justiție, pentru examinarea cererii de recurs depuse de Alexandr Stoianoglo împotriva deciziei din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău, adoptată în cauza de contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Stoianoglo împotriva CSP cu privire la contestarea actului administrativ.
CtEDO a hotărât atunci că R. Moldova trebuie să achite reclamantului, în termen de 3 luni de la data la care hotărârea devine definitivă, suma de 3 600 de euro.
„Completul de judecată al Curţii Supreme de Justiţie remarcă faptul că existenţa unei hotărâri judecătoreşti, în care se constată o încălcare a drepturilor fundamentale a persoanei garantate de Constituție şi de Convenție, obligă instanța supremă să înlăture acea încălcare şi să repare consecințele astfel încât să restabilească, atât cât e posibil, situația ante factum încălcării”, se arată în încheierea emisă de CSJ joi, 5 iunie.
Stoianoglo a cerut instanței anularea hotărârii CSP, din 5 octombrie 2021, „cu privire la desemnarea procurorului în Procuratura Anticorupţie, Victor Furtună, pentru examinarea denunţului depus împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de către deputatul în Parlament Lilian Carp”, ca fiind „un act
administrativ individual ilegal defavorabil”;
În plus, a solicitat suspendarea executării hotărârii CSP din 5 octombrie 2021 „cu privire la desemnarea procurorului în Procuratura Anticorupţie, Victor Furtună, pentru examinarea denunţului depus împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de către deputatul în Parlament Lilian Carp”, până la rămânerea definitivă a hotărârii pe cauza respectivă.
CtEDO a anunțat decizia în privința unei plângeri a fostului procuror general
CtEDO a constatat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul de acces la o instanță) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cauza se referea la incapacitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale care au fost inițiate împotriva sa.
Stoianoglo a solicitat 20 000 de euro pentru „prejudiciul moral pe care considera că l-a suferit ca urmare a acoperirii mediatice extinse a cauzei la nivel național”. Acesta a afirmat că reputația sa a fost afectată de faptul că nu a putut contesta decizia CSP din 5 octombrie 2021.
Curtea a observat, împreună cu Guvernul, Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția, că „suspendarea în sine ar putea fi justificată, în principiu, de statutul reclamantului în calitate de procuror general, care îi conferea puteri largi pentru a supraveghea anchetele penale, și că aplicarea unei astfel de măsuri unui procuror general nu punea, în sine, o problemă în temeiul Convenției”.
Cu toate acestea, conform unui comunicat de presă emis, Curtea a atras atenția asupra faptului că ar trebui să fie implementate garanțiile procedurale pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu a fost utilizat în mod arbitrar.
„În acest sens, Curtea a remarcat, de asemenea, importanța crescândă acordată echității procedurale în cazurile care implică revocarea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile care afectează numirea și revocarea procurorilor. Curtea a constatat că reclamantului nu i s-a acordat nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea sa, care l-a împiedicat să își exercite atribuțiile și l-a privat de salariul corespunzător timp de mai mult de doi ani”, potrivit instituției europene.
Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general
Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.
Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
Avocații fostului procuror general au declarat pentru ZdG că decretul va fi contestat în instanța de judecată.
Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
La 28 februarie, Alexandr Stoianoglo a fost achitat de magistrații Judecătoriei Buiucani, în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, acesta însă rămâne a fi cercetat în alte două dosare, abuzul de putere și inviolabilitatea vieții private.