Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stoianoglo, despre dosarul uzurpării puterii…

Stoianoglo, despre dosarul uzurpării puterii în stat: Au fost audiate peste 400 de persoane

Foto: presedinte.md

Cauza penală pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 7 – 14 iunie 2019 de către fosta guvernare continuă. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în prezent procurorii sunt în așteptarea unei hotărâri a Curții Constituționale. Șeful Procuraturii Generale (PG) a mai declarat pentru Ziarul de Gardă că pe marginea acestui dosar au fost deja audiate peste 400 de persoane.

„Urmărirea penală în dosarul privind uzurparea, în perioada 7 – 14 iunie 2019, a puterii de stat, continuă. În prezent, suntem în așteptarea hotărârii Curții Constituționale pe marginea sesizării, depuse în luna august 2019, de către fostul procuror general interimar, care a solicitat interpretarea art.137 din Constituție, mai exact a noțiunilor de inamovibilitate și independență a judecătorilor constituționali. În cadrul dosarului au fost audiate peste 400 de persoane și avem încă de lucru”, ne-a comunicat Alexandr Stoianoglo.

Întrebat dacă consideră că acest dosar va ajunge în instanță sau va fi clasat, procurorul general a menționat că nu vrea să anticipeze evenimentele.

Procurorul Dumitru Robu, a depus anterior o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care a solicitat judecătorilor interpretarea articolului 137 din Constituție, potrivit căruia judecătorii CC „sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției”. Mai exact, procurorul a cerut explicații dacă noțiunile de inamovibilitate și independență permit angajarea răspunderii penale a judecătorilor Înaltei Curți.

Fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a anulat la 5 august, ordonanța de refuz semnată de Igor Popa și a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, PG preciza că au fost constatate „erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale” de către fostul procuror general interimar, Igor Popa, din 23 iulie 2019.

Prin denunțul depus, Andrei Năstase a cerut Procuraturii ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, precum și tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, pe motiv că între 7-9 iunie ar fi „aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției R. Moldova, în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și grupării criminale, conduse de acesta, să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului Guvern condus de Filip Pavel”.