Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Start evaluării judecătorilor de la…

Start evaluării judecătorilor de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat: Comisia Vetting anunță că a notificat 23 de magistrați despre începerea procedurii

Colaj ZdG

Comisia Vetting anunță că a notificat joi, 7 noiembrie, toți judecătorii de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat cu privire la începerea evaluării integrității lor financiare și etice. În total, 15 judecători de la Curtea de Apel Bălți, 4 de la Curtea de Apel Cahul și 4 de la Curtea de Apel Comrat au primit de la Comisie primele documente pentru inițierea evaluării.

Judecătorilor notificați li se solicită să completeze și să transmită Comisiei Declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, Declarația privind persoanele apropiate din sistemul judiciar, procuratură și administrația publică, precum și Chestionarul de etică, care se completează obligatoriu. Judecătorii de la Curțile de Apel au 20 de zile pentru a depune formularele completate, începând de la data notificării. Prin depunerea acestor documente, subiecții declară pe propria răspundere veridicitatea și corectitudinea informațiilor furnizate și consimt la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Legea în baza căreia sunt evaluați magistrații Curților de Apel prevede că nu sunt supuși evaluării judecătorii care, în termen de 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării, depun cerere de demisie.

Comisia a pus la dispoziția judecătorilor un model de Declarație completat cu informații fictive, pentru a asigura înțelegerea corectă a cerințelor și pentru a facilita procesul de completare. Comisia a transmis, de asemenea, o copie actualizată a Regulamentului său de organizare și funcționare, care reglementează procedurile de evaluare conform Legii 252/2023.

Potrivit Legii 252/2023, vetting-ul este obligatoriu pentru toți judecătorii Curților de Apel. Lipsa unei justificări rezonabile pentru refuzul de a prezenta sau neprezentarea în termen a declarațiilor ori a chestionarului reprezintă temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării. Consecința în caz de nepromovare este eliberarea din funcție, cu lipsirea de dreptul de a mai fi judecător sau exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Comisia Vetting a notificat la 7 noiembrie și trei candidați pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), transmiși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru evaluare. Astfel, lista candidaților pentru CSJ a fost completată cu procurorul Dumitru Calendari (Procuratura Cahul), judecătorul Alexandru Negru (Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani) și avocatul Iurie Chirica. Aceștia au 10 zile pentru a completa și transmite Declarația de 5 ani și Chestionarul de etică, fără consecințe legate de eliberarea din funcție în caz de neprezentare a documentelor.

Persoanele care dispun de informații relevante pentru procesul de evaluare sunt încurajați să le transmită Comisiei la adresa de e-mail: secretariat@vettingmd.eu

Comisia Vetting efectuează simultan trei tipuri de evaluări pentru diverse categorii de subiecți: vetting-ul candidaților la funcția de judecător CSJ, evaluarea judecătorilor de la Curțile de Apel, precum și a președinților și vicepreședinților de judecătorii, și pre-vetting-ul candidaților pentru funcția de membru al CSM (care au depus candidaturi după 1 septembrie 2023). Aceste evaluări se realizează în baza a trei acte legislative distincte: Legea nr. 65/2023, Legea nr. 252/2023 și Legea nr. 26/2022.

În plin proces de reformă a sectorului justiției, 20 judecători de la Curtea de Apel (CA) Chișinău au depus cereri de demisie din funcție, aceasta fiind cea mai masivă demisie de la o instanță de apel din istorie. Demisia judecătorilor a fost aceptată de Consiliul Superior al Magistraților în ședința din 7 mai curent.

La 12 aprilie Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău. Magistrații au fost notificați că acest proces a început și au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele. Astfel, jumătate din judecătorii CA Chișinău au ales să fie evaluați de Comisia Vetting, iar ceilalți au depus cerere de demisie.