Stamate îi dă replică lui Nagacevschi privind retragerea membrului desemnat de Dodon în comisia care va desemna un judecător la CEDO din partea R. Moldovei
Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, îi dă replică ministrului în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, care spune că președinta Maia Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de fostul șef de stat, Igor Dodon, din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.
Potrivit consilierei Stamate, Pavel Abraham, desemnat în comisia pentru selectarea judecătorului la CEDO, de către ex-președintele Dodon, este cetățean al României și nu se știe dacă acesta deține și cetățenia R. Moldova. Tot ea îl întreabă pe Nagacevschi cum s-a ajuns ca Abraham să fie desemnat în Comisie și care este legătura acestuia cu Dodon.
„Nu vreau sa intru în discuții de ordin juridic cu ministrul Nagacevschi, or acestea nu au niciun rost. Eu, însă, în calitatea mea de cetățean al Republicii Moldova, care achită taxe, din care se achită cotizația țării de participare la Consiliul Europei, am câteva întrebări către Ministrul Justiției”, spune Stamate.
Aceasta vrea să cunoască cine este acest Pavel Abraham și de ce ministrul Justiției îl apără „atât de vehement”.
„Din presă înțeleg că este cetățean al României. Are cumva și cetățenia țării noastre? În același context, care este legătura lui cu justiția din R. Moldova? De ce ar trebui să avem încredere în evaluarea făcută de el vizavi de candidații pentru funcția de judecător la CEDO? Care este legătura dintre Pavel Abraham și Igor Dodon și cum a ajuns acesta să-i câștige încrederea pentru a fi numit într-o asemenea comisie importantă? De ce ar trebui noi, cetățenii acestei țări, să avem încredere în Pavel Abraham că are cunoștințele și expertiza necesară cu privire la justiția din R. Moldova? De ce, domnul Nagacevschi, îl apărați atât de vehement pe Pavel Abraham?”, întreabă Stamate.
Cât privește dacă are sau nu dreptul președintele să revoce membrul desemnat în această comisie, Stamate spune că se va expune ulterior.
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, susțină că președinta Maia Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de fostul șef de stat, Igor Dodon, din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova. Făcând trimitere la regulamentul, Nagacevschi spune că doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei și că retragerea lui Pavel Abraham va fi discutată în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie.
Fadei Nagacevschi susține că, Conform prevederilor Regulamentului autoritățile și organizațiile responsabile au putut desemna membrii în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO până la 10 decembrie 2020 și că acesta nu prevede posibilitatea retragerii unui membru de către autoritățile și organizațiile responsabile.
„Doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei. Adresarea președintelui R. Moldova va fi pusă în discuție în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie 2021 pentru a decide, dacă, în mod excepțional, putem accepta încă un membru (doamna judecător, Viorica Puica) desemnat de către președinte”, spune ministrul în exercițiu al Justiției.
Președinta Maia Sandu a retras din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova membrul desemnat de fostul șef de stat Igor Dodon. Astfel, în componența Comisiei a fost desemnat un alt membru.
Consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, spune că Pavel Abraham, membrul desemnat de Igor Dodon în componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea R. Moldova, a fost retras din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.