Soția lui Plahotniuc, învinuită de complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari, comisă în interesul unei organizații criminale. Vila familiei oligarhului rămâne sub sechestru
Tribunalul Penal Federal Elvețian a menținut ordinul de înghețare în privința unei vile de lux din Geneva a familiei Plahotniuc, informează Procuratura Anticorupție (PA) într-un comunicat de presă emis marți, 24 septembrie.
PA menționează că, în cauză penală pe care a fost solicitat aplicarea sechestrului față de vilă, în privința soției lui Vladimir Plahotniuc, Oxana Childescu, a fost emisă ordonanță de punere sub învinuire, incriminându-i-se complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari, comisă în interesul unei organizații criminale, în consecință fiind expediată o cerere de asistență juridică internațională către autoritățile elvețiene pentru a aduce la cunoștință și audierea învinuitei.
Mai exact, Curtea de plângeri din cadrul Tribunalului Penal Federal din Elveția a emis o hotărâre prin care a respins recursul formulat de o persoană juridică (beneficiar efectiv fiind Vladimir Plahotniuc, conform PA) împotriva unui ordin de blocare emis de Ministerul Public Confederal din Elveția asupra unui imobil deținut de familia Plahotniuc pe malul lacului Geneva în Elveția.
Cazul a avut la bază cererea de asistență juridică internațională formulată de Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Cronologia faptelor, potrivit PA:
În septembrie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis un mandat prin care a dispus autorizarea punerii sub sechestru a unui bun imobil din Elveția, a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc. Bunul imobil din Geneva, o vilă de lux, a fost procurat în noiembrie 2012 cu prețul 25 200 000 de franci elvețieni (peste 500 de milioane de lei), iar sursa banilor pentru procurarea casei de locuit, a fost o companie înregistrată în Olanda, a cărui beneficiar efectiv a fost Vladimir Plahotniuc, cu multiple transferuri ulterioare. O sumă de 26 500 000 de dolari a fost transferată de la compania respectivă către un cont bancar în numele lui Vladimir Plahotniuc, ulterior fiind transferată aceeași sumă către un cont bancar în numele soției acestuia, Oxana Childescu, în aceeași zi. Următoarea zi, o sumă de 25 200 000 de franci elvețieni a fost transferată către un cont bancar în numele unei persoane juridice, a cărui beneficiar este soția lui Vladimir Plahotniuc. În aceeași zi, suma de 25 200 000 de franci elvețieni a fost transferată pentru achiziția vilei pe malul lacului Geneva.
În octombrie 2020, Procuratura Anticorupție a solicitat cooperarea Elveției în cadrul investigații „Frauda bancară”, privind devalizarea în perioada 2010 – 2014 a sistemului bancar al Republicii Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A. PA a cerut atunci aplicarea sechestrului asupra bunului.
„În perioada 2020-2023, Procuratura Anticorupție a pus la dispoziția autorităților elvețiene toată informația necesară procedurii aplicării sechestrului.
La 31 martie 2023, Ministerul Public al Confederației Elvețiene a ordonat blocarea în registrul funciar a dreptului de înstrăinare a bunului.
Însă, la 2 octombrie 2023, persoana juridică beneficiarul căreia este Vladimir Plahotniuc și care deține de iure dreptul de proprietate asupra vilei, a depus un recurs împotriva deciziilor autorităților elvețiene, inclusiv solicitând anularea acestora și anularea ordinului de blocare, invocând încălcări ale drepturilor sale procedurale”, notează PA.
Astfel, la 29 august 2024, Tribunalul Penal Federal elvețian a constatat că toate măsurile luate de autoritățile elvețiene au fost în conformitate cu legislația și a menținut blocarea în registrul funciar al bunului imobil vila din Geneva, respingând recursul ca fiind inadmisibil.