Sondaj Cum poate fi soluționat conflictul dintre PA și CNA?
„Război total” între Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA). Conflictul a devenit cunoscut după ce în spațiul public au ajuns mai multe acuzații grave ale Veronicăi Dragalin, șefa PA, în adresa CNA, că ar fi devenit o instituție care ar proteja mai mult corupția, decât ar lupta cu ea. Președinta Maia Sandu a declarat că conflictul public dintre PA și CNA nu face bine luptei împotriva corupției și că autoritățile sunt în căutarea soluției de aplanare a conflictului dintre cele două instituții. PAS nu exclude înființarea unei noi instituții anticorupție, de genul DNA-ului românesc.
Cum poate fi soluționat conflictul dintre PA și CNA?
Violeta Gașițoi, avocată
Conflictul iscat între PA si CNA este pe cât de regretabil, pe atât de periculos din mai multe puncte de vedere. Trebuie să înțelegem că în aceste instituții și nu doar aici, dar în tot sistemul de justiție, au rămas persoane care au fost docile fostelor guvernări, ei nicăieri nu au plecat, mulți dintre ei s-au infiltrat și au fost numiți inclusiv în funcții înalte, iar în momentul în care procuratura a avut intenția să se curețe mai întâi pe interior, acest lucru trebuia să aibă loc prin metode legale și prin nedivulgarea acțiunilor pe care vrea șefa procuraturii să le întreprindă. E nevoie ca autoritățile să analizeze dacă scopul urmărit de șefa procuraturii atunci când și-a manifestat acest comportament amenințător, atât în ședința cu procurorii și ofițerii CNA, cât și prin înregistrarea proprie a unui video cu un mesaj către persoanele învinuite de acte de corupție, este unul legal și dacă metodele au fost alese corect. În viziunea mea, denumirea instituției nu are absolut nicio importanță, că este DNA, CNA sau PA, pentru că aceasta nu schimbă nimic, deoarece deciziile se iau de oameni. De aici, propunerea privind reformarea organizatorică a procuraturii și CNA nu va da niciun rezultat, dar va duce la cheltuieli nejustificate din bugetul statului și la tergiversarea reformelor reale. Moldova are legi bune, inclusiv în ce privește lupta cu corupția, problema este că o lege bună într-o mână coruptă este compromisă. Totul depinde de faptul cum alegem cine să aplice aceste legi în practică.
Dinu Plîngău, președinte al PPDA
Cum? Dizolvate ambele instituții și creată alta nouă pe modelul DNA… Conceptul se regăsește în programele electorale ale Platformei DA, dar și ale PAS. E o chestie complexă, necesită modificarea și adoptarea mai multor acte normative, delimitarea și stabilirea competențelor: va fi o instituție separată de PG sau specială în subordinea PG. Eu aș pleda să fie în subordine, în același timp să se meargă mai departe, să fie oferit statut de magistrat procurorilor, iar competențele Procuraturii Generale (PG) să fie limitate… Selectarea personalului va fi cel mai important test, avem nevoie de concursuri pe bune și nu mimate, inclusiv ca această funcție nouă să nu treacă ca moștenire pentru Iulian Rusu sau Dragalin. Asta cât se poate de scurt, dacă va fi o deschidere politică din partea PAS pentru concept, sunt deschis să particip și la elaborarea mecanismului, actelor etc.
Ilie Chirtoacă, director executiv, CRJM
Cum poate fi soluționat conflictul? În aprilie 2023 Parlamentul R. Moldova a modificat din nou competențele PA și ale CNA. Potrivit modificărilor, corupția sistemică (repetitivă) și cea comisă de primarii de municipii, șefii de instituții publice, avocați etc., va fi investigată de CNA. Procurorii anticorupție în schimb, vor investiga doar dosarele împotriva președintelui țării, deputaților, miniștrilor, judecătorilor, procurorilor și conducerii SIS. În esență, noile prevederi au fortificat (încă o dată) rolul CNA, în detrimentul PA și au redus nesemnificativ volumul de muncă al procurorilor anticorupție. Nu este pentru prima oară când intențiile de modificare a legii menite să fortifice PA ajung în lectură finală să fortifice… CNA. Soluționarea conflictului dintre două instituții (dacă nu are loc în mod amiabil) trebuie să rezide într-o nouă modificare de lege care să asigure atribuirea competențelor de combatere a corupției unei singure instituții, care să fie abilitată cu toate instrumentele necesare de luptă împotriva corupției – un singur dirijor și o singură orchestră.