Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Soluțiile identificate de CSM după…

Soluțiile identificate de CSM după ce jumătate dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău au demisionat

Sursa: Curtea de Apel Chișinău/Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță că a organizat o întrevedere online cu președinții interimari ai Curții Supreme de Justiție și curților de apel pentru a discuta „situația creată” după demisia „unui număr mare” de judecători ai Curții de Apel Chișinău.

Conform unui comunicat de presă emis de CSM, în cadrul ședinței comune, ce a avut loc pe 14 mai, au fost identificate „soluții rapide” pentru evitarea tergiversării examinării cauzelor aflate pe rolul instanței de apel și respectării accesului cetățenilor la justiție.

Mai exact, membrii CSM au constatat necesitatea anunțării unor noi concursuri pentru selecția unor judecători pentru transferul temporar sau permanent la curțile de apel, în condițiile în care concursurile demarate în luna februarie 2024 s-au soldat cu un număr mare de cereri, însă „insuficient” ca să răspundă numărului actual de demisii ale judecătorilor din Curtea de Apel Chișinău. „Se impune anunțarea unor noi concursuri”, au menționat membrii CSM, fapt ce ar urma să aibă loc „în termene restrânse”.

O altă soluție identificată în cadrul întrunirii a fost abordarea, în cadrul grupurilor de lucru, a definitivării propunerilor de modificare a cadrului legal și celui conex de procedură.

„Întrunirea a subliniat, în mod special, necesitatea menținerii calității actelor judecătorești, în pofida numărului mare de cauze desemnate fiecărui judecător”, se arată în comunicat.

Astfel, au fost identificate soluții administrative cu privire la depășirea acestei situații, ce implică necesitatea avansării propunerilor grupurilor de lucru de modificare a legislației procesual penale și civile.

Președinții interimari ai Curții Supreme de Justiție și ai Curții de Apel Chișinău au relatat despre necesitatea „urgentării” suplinirii posturilor vacante de judecător în instanțele pe care le reprezintă, ca urmare a desfășurării concursului, sau prin transfer temporar sau permanent în instanțele de apel.

În final, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a reiterat importanța menținerii unui dialog continuu în interiorul sistemului judecătoresc și necesitatea „abordării eficiente” a provocărilor, pentru „identificarea rapidă a unor soluții viabile și constructive”. Președintele interimar al CSM a exprimat, de asemenea, deschiderea membrilor CSM spre comunicare, în special, în contextul „multiplelor provocări atestate în prezent în sistemul judecătoresc ca urmare a amplei agende de transformare”.

Din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, notificați despre începerea evaluării lor externe, 20 au depus la Comisia Vetting formularele completate de Declarație de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, Declarația privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public, dar și Chestionarul de Etică, a anunțat Comisia Vetting.

La 12 aprilie curent Comisia Vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău.