Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Igor Dodon, care se…

Socialistul Igor Dodon, care se află sub control judiciar, a cerut magistraților CSJ încuviințarea pentru a efectua un pelerinaj la o mănăstire din Grecia

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, rămâne sub control judiciar. Hotărârea a fost luată joi, 16 martie, de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ), care au admis demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat pentru Ziarul de Gardă că Igor Dodon a solicitat încuviințarea pentru a părăsi R. Moldova, în perioada 31 martie – 10 aprilie 2023, pentru a efectua un pelerinaj la o mănăstire din Grecia.

„Procurorul a solicitat respingerea cererii, deoarece este neîntemeiată, nu au fost prezentate probe prin care s-ar demonstra situația personală excepțională a inculpatului Dodon Igor de a părăsi țara. Pronunțarea hotărârii referitor la cerere a fost amânată pentru 24 martie 2023”, susțin reprezentanții PA.

Pe 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

După câteva ședințe preliminare de judecată, pe 11 noiembrie 2022, la CSJ, într-o atmosferă tensionată, a început examinarea în fond a dosarului „kuliok”.

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

La începutul lunii februarie, PA anunța că procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia CSJ a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.