Socialiștii, nemulțumiți de numărul mic al secțiilor de votare care vor fi deschise în Federația Rusă: cer instanței de judecată să intervină
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat miercuri, 18 septembrie, că s-a adresat Curții de Apel Chișinău cu solicitarea de a revizui numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova din 20 octombrie 2024.
PSRM susține că adresarea în instanța de judecată a fost motivată de „numeroasele apeluri din partea reprezentanților diasporei moldovenești și a cetățenilor moldoveni care locuiesc sau se află în prezent în Rusia”.
ZdG a scris anterior că, deși conform datelor Comisiei Electorală Centrală (CEC), cele mai multe înregistrări prealabile au fost efectuate pentru votarea în Federația Rusă, peste 8 mii de cereri, la Moscova vor fi deschise două secții de votare, iar alte trei în restul Federației. Pentru comparație, la ultimele două scrutine, cel parlamentar din 2021 și cel prezidențial din 2020, în Rusia au fost deschise 17 secții.
Motivul principal invocat de CEC este situația de securitate din Federația Rusă, după ce țara a invadat Ucraina.
„În ceea ce privește secțiile de votare propuse pentru a fi constituite în Federația Rusă, misiunea diplomatică din Moscova a informat că situația de securitate din Federația Rusă pe parcursul anului 2024 s-a înrăutățit semnificativ. Având în vedere riscurile existente, organizarea scrutinului în Federația Rusă necesită o realizare cu prudență sporită, iar locația amplasării secțiilor de votare urmează a fi selectată ținând cont de nivelul de securitate al sectorului pe aspecte de apărare antiaeriană și asigurare a ordinii publice. Drept excepție poate servi teritoriul misiunilor diplomatice, care nu au fost o țintă a unor atacuri și nici nu au existat incidente de securitate conexe în intervalul februarie 2022 – prezent”, se arată în hotărârea CEC.
Într-un comunicat de presă emis de PSRM, formațiunea politică a făcut referire la numărul de înregistrări prealabile.
„Conform datelor oficiale, în anul curent, cel mai mare număr de cetățeni ai Republicii Moldova care și-au exprimat intenția de a vota a fost înregistrat anume din Federația Rusă – 8 236 de persoane (din numărul total de 21 682 de înregistrări prealabile din toate țările).
În pofida acestui fapt, în Rusia vor fi deschise doar 5 secții de votare, comparativ, de exemplu, cu Italia, unde vor fi organizate 60 de secții de votare pe baza a 2 495 de înregistrări, sau cu Germania – 26 de secții de votare (1 993 de înregistrări), și Belgia – 4 secții de votare (228 de înregistrări).
Având în vedere că, în conformitate cu mai multe estimări, pe teritoriul Federației Ruse locuiesc permanent aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova (în decembrie 2023, premierul Dorin Recean a declarat că în Federația Rusă se află între 150 de mii și 200 de mii de moldoveni n.r), socialiștii consideră că dreptul cetățenilor de a participa la alegeri în Federația Rusă, unde vor fi deschise doar 5 secții de votare, este limitat nejustificat.
Socialiștii consideră că statul trebuie să asigure cetățenilor săi condiții egale pentru a participa la alegeri, inclusiv în străinătate. Principiul egalității este fundamental și este reglementat atât de cadrul normativ național, cât și de cel internațional”, se arată în comunicatul de presă emis de PSRM.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru ZdG că numărul aproximativ al cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă este de 200 de mii, și nu 400 de mii, așa cum a comunicat PSRM.
CEC a decis organizarea a 234 de secții de votare în străinătate pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial.
Dintre acestea, 3 secții de votare vor fi constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda şi Republicii Islanda care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot, votarea prin corespondență.
Potrivit hotărârii aprobate de CEC, decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale și cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Astfel, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza datelor înregistrării prealabile, informațiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la numărul şi locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate, altor informații relevante: date oficiale deținute și/sau publicate periodic de autoritățile competente ale țărilor gazdă privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate sau date prezentate de Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.
Pentru alegerile prezidențiale din 2020, peste hotare au fost deschise 139 de secții de votare. Pentru alegerile președintelui R. Moldova din 30 octombrie 2016 au fost deschise 100 de secții de votare peste hotare. Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 peste hotarele Republicii Moldova au fost constituite 150 de secții de votare în 36 de țări.
Totodată, la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 în străinătate au fost deschise 125 de secții de votare, cu 25% mai multe față de alegerile prezidențiale din 2016.