Socialiștii au contestat la CC Legea cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Batrîncea și Adrian Albu au sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru a verifica constituționalitatea unor prevederi din Legea cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).
Astfel, potrivit unui comunicat al socialiștilor, Bătrîncea și Albu s-au adresat la CC „cu solicitarea de a recunoaște drept neconstituționale modificările la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție”.
„(…) Guvernarea încearcă să repare problema de la CSJ pe care tot ea a creat-o, încercând, pe cale neconstituțională, să aducă la Curtea Supremă de Justiție, persoane fără experiența necesară, fără concurs, care pot fi controlate și manipulate politic”, arată comunicatul socialiștilor.
Pe 30 martie curent, Parlamentul a votat în a doua lectură Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, care prevede că judecătorii și candidații la funcția de judecător al CSJ vor fi supuși evaluării externe. Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Conform Parlamentului, exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.
Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. În același timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor. Acest lucru ar putea avea ca efect „lipsirea dreptului de a exercita funcția de judecător timp de șapte ani din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii”.
Pe 6 aprilie 2023, președinta Maia Sandu a promulgat Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ.