Soarta demiterii lui Stoianoglo din funcția de procuror general va fi decisă de Curtea Constituțională. Curtea de Apel Chișinău a admis cererea avocaților care au contestat constituționalitatea unui articol din Legea cu privire la Procuratură
Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au admis cererea avocaților procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care au contestat constituționalitatea articolului 31/1 din Legea cu privire la Procuratură, care prevede evaluarea performanțelor procurorului general. Astfel, dosarul lui Stoianoglo a fost remis la Curtea Constituțională (CC) și Înalta Curte urmează să se expună asupra acestuia.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ion Bocan, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Chișinău, a declarat că încheierea instanței de apel a fost emisă pe 14 iunie curent, iar săptămâna trecută a fost expediată Înaltei Curți.
„(…) Cererea reclamantului Alexandr Stoianoglo privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a fost admisă și a fost sesizată Curtea Constituțională în vederea soluționării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate în temeiul articolul 135 alineatul 1 a). Încheierea a fost emisă pe 14 iunie 2022 și în cursul săptămânii trecute grefiera a expediat Curții încheierea și sesizarea întocmită de către reclamanți (…)”, a spus Bocan.
Iurie Mărgineanu, unul dintre avocații lui Stoianoglo, susține că apărătorii au contestat articolul 31/1 din Legea cu privire la Procuratură care prevede evaluarea performanțelor procurorului general. Apărătorul consideră că performanțele procurorului general suspendat trebuie să fie evaluate în baza unor „norme prevăzute de legislație”.
„Din articolul dat noi am ridicat excepția alineatului 5, care prevede că procedura de evaluare se efectuează în baza unui regulament aprobat de către Consiliul Superior al Procurorilor. Regulamentul a fost contestat. În cadrul actului normativ a fost contestat la Curtea de Apel și am ridicat această excepție. Comisia de la Veneția face trimitere că criteriile de evaluare trebuie să fie prevăzute în lege, dar nu de regulament separat. El trebuie să fie clar, admisibil, pentru ca persoana care accede în funcția de procuror general să vadă ce criterii se vor aplica asupra lui când va fi evaluat, dacă se presupune evaluarea. Deci, în situația dată, dacă și Comisia de la Veneția consideră că acest articol, această procedură de evaluare, acest regulament de evaluare, nu trebuie să fie regulament, dar trebuie să fie normă clară prevăzută în lege, noi considerăm că se încalcă constituția (…)”, a spus Mărgineanu.
Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției, a declarat pentru ZdG că șefa statului nu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, înainte ca să existe o decizie a instanței judecătorești pe această cauză.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și a cerut explicații cu privire la dosarul în care acesta este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Informația a fost făcută publică de către Victor Munteanu, unul dintre avocații procurorului general suspendat, pe 28 iunie curent.
Ulterior, Dumitru Obadă, agent guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, a declarat pentru Ziarul de Gardă că autoritățile de la Chișinău vor formula o poziție oficială prin care vor răspunde solicitărilor CtEDO pe marginea dosarului procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, până în luna septembrie. Potrivit agentului guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, în prezent, autoritățile de la Chișinău evaluează cererea Înaltei Curți.
Pe 23 mai curent, după mai bine de trei ore de dezbateri, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Detalii din raportul Comisiei de evaluare
Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.
Raportul Comisiei, întocmit pe 130 de pagini, a trecut în revistă activitatea procurorului general suspendat. Membrii Comisiei de evaluare menționează în raport faptul că în perioada exercitării funcției de procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi tolerat „activitățile aparent legale ale propriilor angajați, procurori care au fost antrenați în instrumentarea defectuoasă și contrară legii a procedurilor disciplinare, a cauzelor penale desființate ulterior prin hotărâri judecătorești sau clasate din lipsă de fapte”. O altă concluzie a raportului relevă faptul că dosarele de interes public major ar fi fost examinate superficial sau prin redirecționarea sesizărilor către alți actori, care nu au dispus de competențe instituționale pentru inițierea investigațiilor penale.
Tot în raport se mai menționează că în perioada exercitării mandatului, Stoianoglo nu ar fi implementat careva „politici viabile” cu privire la resursele umane.
Punctajul final de evaluare acordat de comisie lui Stoianoglo constituie – 2,19 puncte, care corespunde calificativului „nesatisfăcător”.
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în privința căruia este aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
- Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. CSP se întrunește în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare și a adopta hotărârea finală
- Raportul integral al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: (in)acțiunile lui Stoianoglo – apreciate cu note de la 0 la 10 / DOC
- Stoianoglo, despre raportul Comisiei care i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”: „Nu am primit astfel de note în viața mea, am fost un elev eminent atât la școală, cât și la universitate”