Sentință în dosarul Platon: „Circ marca Plahotniuc”
După 31 de ședințe de judecată, magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au condamnat pe Veacesalv Platon la 18 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis în dosarul de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Instanța a pus sechestru pe bunurile și activele deținute de Platon, în valoare de 869 mln de lei, care urmează a fi înstrăinate. Totodată, Platon a primit și interdicția de a ocupa funcții în sistemul bancar pentru o perioadă de cinci ani. După pronunțarea sentinței, omul de afaceri a reușit să spună: „Nu e o condamnare doar a mea. E o sentință pentru toată Moldova”. În timp ce era scos din sala de judecată, Veaceslav Platon a declarat jurnaliștilor că sentința nu este altceva decât „circ marca Plahotniuc”. Potrivit avocaților, Platon ar fi fost lipsit de ultimul cuvânt.
Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova și de atunci se află în arest preventiv. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.
Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie afirmă că Veaceslav Platon a obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. Ilan Şor, care pe atunci conducea instituţia financiară, i-a fost complice.
La 25 iulie 2016, cu câteva ore înainte de a fi reţinut de oamenii legii din Ucraian, Platon declara pentru ZdG că se află la Kiev, precizând că dosarul său ar fi o răfuială regizată de Vladimir Plahotniuc.
Veaceslav Platon, născut la 24 ianuarie 1973, la Căuşeni, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998 a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.
Platon este vizat şi în dosarul „spălătoria rusească”. Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost scoase din F. Rusă 22 de miliarde de dolari, timp de patru ani. Banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.