Șeful unei Direcții din cadrul INSP, reținut în dosarul contrabandei cu țigări și alcool etilic de la Vulcănești, a fost plasat în arest la domiciliu
Șeful unei Direcții din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), cercetat în dosarul contrabandei cu 3,8 milioane de țigări și alcool etilic de la Vulcănești, în 2022, a fost plasat în arest la domiciliu.
Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a satisfăcut parțial vineri, 5 ianuarie, demersul procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) privind măsura de arest aplicată șefului de direcție al Inspectoratului Național de Securitate Publică, reținut recent.
Astfel, deși procurorii au solicitat aplicarea arestului preventiv, pentru „asigurarea succesului investigației și tragerii tuturor persoanelor la răspundere”, judecătorul de instrucție a dispus plasarea învinuitului în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.
Prin urmare, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) menționează că va contesta încheierea la Curtea de Apel Chișinău, timp în care învinuitul beneficiază de garanțiile procedurale, inclusiv prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat miercuri, 3 ianuarie, într-un comunicat, că au fost demarate acțiuni de urmărire penală în privința a încă unei persoane, în cazul contrabandei cu țigări și alcool etilic de la Vulcănești.
Conform IGP, este vizat șeful unei Direcții din cadrul INSP. Angajatul a fost reținut, iar domiciliul său urma să fie percheziționat.
Pe 24 decembrie 2024, PCCOCS anunța reținerea a unui fost șef de direcție al INI de la Sud și a unui actual inspector INSP și o captură de aproape două milioane de țigări și circa jumătate tonă de alcool etilic.
„Operațiunea este o continuare a episodului de reținere a 3,8 milioane țigări de contrabandă, cu rețineri la Vulcănești, în vara lui 2022. În luna octombrie a aceluiași an, procurorii PCCOCS au anunțat și trimiterea în judecată a primului dosar. Cei doi vizați acum sunt parte a aceluiași grup criminal organizat, iar în dimineața de sâmbăta 23 decembrie 2023 aceștia conduceau separat un microbuz și o mașină cu rol de protecție ca antemergător. Microbuzul urma să fie reținut de un echipaj al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) de pe traseul Leova-Cahul, urmare a informației parvenite de la INI, care l-au și oprit. Atunci, șoferul a declarat că este și el ofițer al INSP și a refuzat să deschidă portbagajul. Acesta nu s-a conformat chiar dacă inspectorii echipajului au insistat, iar drept reacție, șoferul a pornit microbuzul, în încercarea să dea bir cu fugiții.
Atunci, echipajul a pornit urmărirea microbuzului, iar fostul șef de circa 10 ani al Inspectoratului Național de Investigații (INI) de la Sud de la volanul mașinii care însoțea microbuzul a intervenit în forță, cu scopul ca să împiedice echipajul INSP de la reținerea complicelui. După circa o oră de urmărire, fostul șef regional al INI a accidentat mașina echipajului INSP, care a derapat de pe traseu cu deteriorări grave, astfel încât a fost neutralizată.
În continuare, au sosit alte echipe ale INISP care l-au reținut pe fostul șef regional al INI, iar microbuzul și șoferul acestuia au fost reținuți în împrejurimile Comratului, după sesizarea inspectoratelor de poliție din regiune. Din microbuz au fost ridicate 1,2 milioane de țigări, de diferite mărci, camuflate cu cutii goale de banane. Ambii au fost conduși pentru audieri, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar acum continuă să fie în custodia statului, pentru 72 de ore. După cercetarea probelor, urmează ca procurorii PCCOCS să determine necesitatea solicitării arestului preventiv, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, timp în care acestora le este garantată prezumția nevinovăției potrivit legii”, se spune în comunicatul PCCOCS din 24 decembrie.
Au urmat percheziții și la un depozit al acestora și al grupului infracțional din care fac parte, de unde au fost ridicate și circa 500 litri de alcool etilic și alte 700.000 de țigări. Potrivit materialelor dosarului penal, „grupul infracțional” prin contrabandă aducea în R. Moldova alcool pe care ulterior îl depozita, îmbutelia și îl transporta prin linia verde a frontierei de stat în Ucraina (majoritar prin Sudul țării). Totodată, „grupul criminal organizat” era specializat și în contrabanda cu țigări din Moldova în Ucraina și România de o perioadă îndelungată.