Șeful suspendat al PA critică raportul de activitate al procurorului general și susține că-l va acționa în judecată. Reacția șefului PG
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a criticat miercuri raportul de activitate prezentat de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la un an de la preluarea portofoliului de șef al PG și menționează că, în continuare, șeful Procuraturii Generale gestionează defectuos mai multe dosare de rezonanță.
Procurorul-șef suspendat al PA califică unele declarații făcute de Alexandr Stoianoglo drept „mincinoase” și îl acuză de procurorul general de „incompetență”.
„Sunt două motive care m-au determinat să vorbesc astăzi. Primul motiv este ieșirile lui Platon care îmi tot dă ghionturi și al doilea motiv este briefingul de presă al procurorului general care a avut ca scop de fapt să-și șlefuiască, să-și îndrepte imaginea după acuzațiile publice care i se aduc. Am vrut să vin cu un contra argument și să vă spun că de fapt procurorul general Stoianoglo continua să mintă și continuă să nu-și îndeplinească corespunzător atribuțiile de serviciu. Și aceasta o face fiindcă eu consider că el este incompetent, necătând că am o procedură disciplinară pe acest aspect, pe afirmațiile date și vă explic de ce el este incompetent. Pentru că el a fost în funcția de procuror doar trei ani de zile, și aceea a supravegheat un domeniu numit supravegherea generală. El nu este anchetator, el nu am avut experiență de anchetator. După trei ani de activitate în procuratură în funcție de ajutor al procurorului, el a fost numit, după mine în bază de criterii politice, procuror șef al UTA Găgăuzia. Ulterior, după UTA Găgăuzia a devenit adjunct al procurorului general. Adică el nu are activitate de procuror care a investigat dosare desinestătător sau experiența lui este foarte mică. De aceea eu afirm că el este incompetent. Reiterez că vreau să arăt că de fapt locul lui nu se află în procuratură. Până la numirea în funcția procurorului general, din cuvintele președintelui un exercițiu Igor Dodon, am înțeles că procurorul general va fi Stoianoglo Alexandr, ceea ce denotă că era deja aranjat, într-o oarecare măsură, numirea acestui domn în funcția de procuror general”, a mai declarat Morari.
În context, Morari afirmă că dosarele inițiate în privința membrilor familiei sale au fost pornite ilegal și susține că, la o anumită etapă, îl va acționa în judecată pe procurorul general.
„Da sigur că-l voi acționa în judecată, la o anumită etapă o voi face. O pot face și mâine, dar este important la moment ca să particip la examinarea cauzei de acuzare a mea. Au fost numite nouă ședințe, una după alta, până pe 23 decembrie pe dosarul în care sunt acuzat. O să mă adresez cu acțiune împotriva procurorului general privind denigrarea imaginii mele în calitate de procuror și de cetățean al Republicii Moldova. Acest lucru trebuie să-l fac având suficiente probe, dar nu doar afirmații formale.
Procurorul general a operat cu informații distorsionate, pot demonstra că actuala conducere a PG este incompetentă de a investiga Dosarul Miliardului. De asemenea procurorul general, cum zice proverbul, minte de îngheață apa atunci când afirmă că nu pornește dosare la comandă, nu face mixiune în activitatea oamenilor de afaceri sau vorbește despre realizările sale. Și-a permis să aducă acuzații neadevărat. Dosarele în adresa familiei mele nu sunt unicele erori admise de procurorul general”, a declarat Morari.
În replică la declarațiile și acuzațiile aduse de Morari în adresa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul Procuraturii Generale spun că „libertatea de exprimare este un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit nici inculpaților”.
„Libertatea de exprimare este un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit nici inculpaților, inclusiv lui Veaceslav Platon și Viorel Morari. Procuratura va continua să depună eforturi pentru investigarea dosarelor în care cei doi figurează, respectându-le, concomitent, toate drepturile procesuale”, ne-a comunicat procurorul Maria Vieru.
Anterior, Viorel Morari i-a adresat procurorului general mai multe scrisori deschise.
După numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost inițiate două dosare penale, pentru abuz de serviciu și pentru îmbogățire ilicită.
În dosarul pentru îmbogățire ilicită Viorel Morari a fost scos de sub învinuire din lipsă de probe.
Viorel Morari declară că dosarele împotriva sa au fost fabricate.