Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel Chișinău i-a respins cererea
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv. Decizia a fost pronunțată miercuri, 14 august, la Curtea de Apel Chișinău, după contestarea depusă de avocatul funcționarului suspendat.
Și polițistului de frontieră, reținut în dosarul de trădare de patrie și complot, i-a fost păstrată, acum șase zile, măsura de arest preventiv. Magistrații Curții de Apel au respins cererea avocatului, care a cerut o măsură mai blândă pentru clientul său. Acesta susține că angajatul Poliției de Frontieră avea doar sarcina de a prelua și preda armele angajaților aeroportului, neavând acces la secret de stat, a scris anterior TV8.
La sfârșitul lunii iulie, PCCOCS a anunțat că doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău, au fost reținuți. Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva intereselor R. Moldova.
„Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova, precizează PCCOCS.
ZdG a aflat că una dintre persoanele reținute pentru de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova este șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. El ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Angajatul ambasadei ruse a fost expulzat.
Cea de-a doua persoană ar fi un angajat al Poliției de Frontieră care era angajat la Aeroportul Internațional Chișinău și transmitea informații aceluiași angajat al Ambasadei Ruse despre activitatea aeroportului.