Șeful IP Botanica, care a denunțat mita de 20 de mii de dolari, decorat de Adrian Efros
Șeful Inspectoratului de Poliție Botanica din municipiul Chișinău, Sergiu Rusu, a primit de la ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, următorul grad special înainte de termen, de comisar șef, pentru refuzul și denunțarea unei mite de 20 de mii de dolari. Suma de bani a fost propusă de un cetățean ucrainean în schimbul protejării unei afaceri clandestine.
În mesajul său de apreciere, Adrian Efros a subliniat importanța gestului de integritate al lui Sergiu Rusu. Ministrul a evidențiat că astfel de acțiuni „reflectă valorile fundamentale pe care trebuie să le promoveze și să le apere angajații Ministerului și Poliției”.
„Vreau să mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru onestitatea și valorile promovate prin gestul său. El a demonstrat că în sistemul afacerilor interne activează oameni onești, oameni care apreciază valorile cu care au fost instruiți.
Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Dar prin exemplul nostru trebuie să demonstrăm că putem eradica acest flagel. Această operațiune, în care a fost destructurată o grupare ce se ocupa cu activități ilegale, este o dovadă a angajamentului nostru. Gestul domnului Rusu este foarte apreciat și reprezintă un model de urmat pentru toți”, a subliniat ministrul Adrian Efros.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat că un cetățean al Ucrainei este vizat într-un dosar de corupere activă, fiind reținut pentru o perioadă de 72 de ore. Acesta a fost denunțat de șeful unui inspectorat de poliție din municipiul Chișinău după ce i s-ar fi propus 20 de mii de dolari.
Potrivit materialelor urmăririi penale, începând cu luna aprilie 2024, un grup de persoane, printre care doi cetățeni ai Ucrainei, aflându-se în municipiul Chişinău, au organizat coruperea șefului unui inspectorat de poliție din capitală, în schimbul oferirii protecției activității ilicite de prestare a serviciilor în domeniul „call-center”.
Taxa de protecție urma să-i scutească de eventualele controale efectuate de către instituțiile statului, afacerea menționată având conexiuni și cu alte oficii cu activități similare din R. Moldova.
Astfel, în perioada aprilie-mai 2024, cetățenii Ucrainei au oferit șefului inspectoratului de poliție din capitală mijloace bănești în sumă totală de 20 mii de dolari, fapta infracțională fiind documentată de CNA, în comun cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI.
Joi, 30 aprilie, oamenii legii au desfășurat percheziții la sediul call-centrului, afacerea pentru care se cerea protecție, fiind ridicate mijloace financiare în sumă cumulativă de circa 250 000 de lei, mai multe dispozitive electronice de stocare a informațiilor, dar și diverse înscrisuri aferent activității oficiului.