Șefii SIS, IGP și PCCOCS vor anunța despre „acțiunile forțelor de ordine pentru contracararea intențiilor de destabilizare pe teritoriul R. Moldova”
Oamenii legii vor susține joi, 17 octombrie, un briefing de presă despre „acțiunile forțelor de ordine pentru contracararea intențiilor de destabilizare pe teritoriul R. Moldova, în perioada următoare”.
Cu informații vor veni, la ora 12:00, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Special (PCCOCS), Victor Furtună.
Portalul Curaj TV a scris marți, 15 octombrie, că „autoritățile moldovene au reținut și plasat în arest, duminică, niște indivizi (locuitori din stânga Nistrului) care, timp de mai multe luni, au fost instruiți într-un lagăr din Bosnia și Herțegovina pentru a participa la destabilizări în masă în Chișinău”. ZdG a întrebat atunci reprezentanții Poliției despre aceste informații, dar nu am primit un răspuns până acum.
Oamenii legii au anunțat joi, 19 septembrie, despre reținerea a două persoane pentru „complicitate la organizarea dezordinilor în masă”, în cadrul unui protest în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC), de către o entitate afiliată condamnatului Ilan Șor.
Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General al Poliției (IGP), acțiunile investigate au avut loc în prima săptămână a lunii septembrie, atunci când sediul CEC ar fi fost vandalizat (atât în timpul protestului, cât și în noaptea dintre 7 și 8 septembrie), „inclusiv prin proiectarea la intrarea în sediu a recipientelor cu vopsea”. Acțiunile ilegale au fost raportate de către CEC autorităților, care au reținut doi frați din Criuleni, cu vârste de 38 și 43 de ani.
Cei doi bănuiți, de comun cu organizatorul (care în prezent este în căutare) ar fi racolat 17 tineri din Criuleni, care ar fi primit instrucțiuni pe grupul de comunicare creat pe platforma Telegram despre modalitățile de cauzare a destabilizării.
O parte din tinerii audiați, cărora cei doi bănuiți le-ar fi organizat și transportarea în calitate de șoferi la Chișinău, cooperează cu ancheta. Aceștia menționează că pentru participare la protestul care a durat aproximativ o oră li s-au promis a câte $50, iar cel care ar fi aruncat primul obiectele pregătite (este vorba de ouă, pe care le-au primit fiecare, notează Poliția) la intrarea în sediul CEC – un bonus de 1 000 de lei. În final, însă, acestora le-ar fi fost achitate sume de 500-600 de lei.
„Încălcările comise sunt investigate de procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii INI în contextul în care organizatorul acestor acțiuni de destabilizare ar fi fost remunerați cu 20 000 de lei, iar lunar sunt salarizați prin aplicația mobilă „PSB” a unei bănci din Rusia”, notează Inspectoratul General al Poliției.
- Dosarul dezordinilor în masă: cele 7 persoane reținute în 2023 și-au aflat sentința
- „Vlad” din Rusia, „Serghei” din Moldova, agenți sub acoperire și „femeile frumoase” care „conduc lumea”. Cum au fost racolate persoanele ce urmau să spargă cordonul de poliție la protestele grupului Șor pentru a-i face loc Marinei Tauber