Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a discutat cu directorii instituțiilor anticorupție de la Chișinău: „Aveţi de muncit mult, pe măsură ce înaintaţi în parcursul european”
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, s-a întâlnit cu șefii mai multor instituții de drept și anticorupție, în cadrul vizitei de lucru pe care a avut-o la Chișinău în perioada 12-14 iulie. Întrevederea a avut loc la Centrul Național Anticorupție (CNA), într-un format extins, cu participarea şefilor de la Serviciul de Informaţii şi Securitate, Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, dar și Inspectoratul General al Poliţiei, Serviciul Protecţie Internă şi Aticorupţie şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
În cadrul discuţiilor, directorul CNA Iulian Rusu a menţionat că în luptă împotriva corupţiei este esenţială sinergia eforturilor tuturor autorităților care asigură supremaţia legii în R. Moldova, iar pentru a avansa în investigarea cazurilor de corupție mare şi în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotarele ţării, este necesară colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții.
„Am ferma convingere că împreună putem identifica cele mai eficiente metode de luptă împotriva corupției, pentru a securiza parcursul european al ţării”, a declarat directorul CNA.
Vicepreședintele ANI Lilian Chișca a vorbit espre o posibilă colaborare cu Parchetului European pe segmentul schimbului de date și a informațiilor cu privire la veniturile și proprietățile deținute peste hotarele țării de subiecții declarării, cetățeni ai R.Moldova.
„În mod special a fost accentuată problematica privind imposibilitatea identificării proprietăților peste hotarele țării și a lipsei instrumentelor juridice de a le indisponibiliza și confisca în folosul statului”, potrivit unui comunicat al ANI.
Potrivit CNA, mesajul transmis de către șefa Parchetului European șefilor autorităților anticorupție, prezenți la eveniment, a fost unul de deschidere și susținere în eforturile instituțiilor naționale de luptă împotriva corupției.
„Demararea unor anchete comune ar demonstra că există dorinţă, curaj şi determinare din partea autorităților în lupta împotriva corupţiei sub toate aspectele ei. Aveţi de muncit mult, pe măsură ce înaintaţi în parcursul european, mai cu seamă că urmează să supravegheaţi şi utilizarea de către Republica Moldova a fondurilor europene. În acest sens, aveți tot sprijinul Parchetului European”, a afirmat Laura Codruța Kövesi.
Totodată, procurora-șefă europeană s-a întâlnit și cu echipa Ministerului Finanțelor.
„Participanții au vorbit despre mecanismul de coordonare a asistenței externe în R. Moldova, necesitatea unei cooperări mai stânse între autoritățile și instuțiile impicate în monitorizarea și supravegherea utilizării mijloacelor financiare și preluarea bunelor practici în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene, în special a fondurilor pe care autoritățile de la Chișinăul le vor putea accesa odată cu dobândirea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Finanțelor.
Procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, și procurorul general interimar Dumitru Robu au semnat miercuri, 13 iulie, acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European.
Potrivit Procuraturii Generale, în temeiul Acordului enunțat, părțile au stabilit o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale UE și ale R. Moldova.
„Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații între părți.
Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European se referă la:
– cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate;
– indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare;
– constituirea echipelor comune de anchetă”, anunță Procratura Generală într-un comunicat.
La fel, s-a convenit între părți, că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din R. Moldova, poate sprijini în exercitarea funcțiilor sale, prin schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a efectuat, în perioada 12-14 iulie, o vizită în R. Moldova.
Oficialul european a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Laura Codruţa Kovesi a ocupat funcția de procuroră-șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kovesi a fost procuroră la Sibiu și procuroră generală a României. La data numirii, în 2006, Kovesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.