Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șefa PA răspunde conducerii organizației…

Șefa PA răspunde conducerii organizației care a criticat acțiunile sale în privința Tatianei Răducanu: „Pentru prima dată în istoria R. Moldova, avem un procuror-șef anticorupție independent, imun la orice influență”

Colaj ZdG

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a venit cu o reacție la declarația publică emisă de Centrul de Resurse Juridice (CRJM) acum patru zile, în contextul scrisorii expediate de procurora-șefă, potrivit căreia Tatiana Răducanu, membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, care între timp a demisionat, „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Atunci, organizația non-guvernamentală a susținut că „o verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc” și că procurorii anticorupție ar dori să blocheze verificarea integrității lor, „chiar și cu prețul încălcării legii”.

Dragalin a publicat un mesaj pe pagina sa personală de Facebook, adresându-se președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ilie Chirtoacă și directorului Programului Justiție Vlad Gribincea, candidat la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Aceasta a sugerat instituției să „angajeze juriști mai buni” pentru că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din care făcea atunci parte Răducanu, a respins a doua oară „același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco”.

„Ați lansat acuzații publice că nu am fost eu autoarea scrisorii din 14 mai 2024 din ce motiv?

1) Educația și experiența mea profesională nu demonstrează că sunt suficient de inteligentă să pot analiza informație din punct de vedere de procuror conform legislației naționale și principiile CtEDO?

2) Experiența mea de viață în diasporă înseamnă că nu cunosc limba română suficient de bine să pot formula propoziții mai complexe?

3) Sunt prima femeie pe funcție așa înaltă în sistemul procuraturii și nu de același nivel ca Dvs. sau alți bărbați importanți?

4) Am trăit majoritatea vieții mele într-un actual stat de drept spre deosebire de cei care tot reformează justiția în Moldova de zeci de ani cu mare succes, ridicând salarii mult mai mari ca procurorii și pe timpul oligarhilor și acum?

5) Am îndrăznit să ridic întrebări legitime despre o procedură care generează salarii și mai mari pentru foarte multe persoane, inclusiv rudele Dvs.?

Nu cunosc dacă Dvs. personal ați fost autorii poziției CRJM, dacă nu, vă sugerez să angajați juriști mai bine pregătiți. CRJM susține că am dus publicul în eroare și face trimitere la decizia CSM din 15.04.2014 – această decizie e citată în scrisoare cu link (pagina 3, nota 5). Dacă un jurist ar citi următoarele propoziții în scrisoare, ar vedea decizia CSM din 07.10.2014 (pagina 4, nota 9) și ar înțelege că a doua oară, CSM a respins același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco.

Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni. Nu aș fi ajuns până aici fără tărie de caracter. Acuzațiile false și atacurile nu mă ofensează. Nu am ambiții politice și imaginea mea personală nu contează. Succesul meu va fi măsurat după rezultatele concrete livrate de Procuratura Anticorupție.

Nu am timp să răspund la toate aberațiile pentru că lucrez ca procuror la dosare penale importante. Fiți siguri că voi lupta în continuare împotriva corupției și în interesul cetățenilor noștri.

Sunt sigură că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, avem un procuror-șef anticorupție independent, imun la orice influență. Vedem reacția”, a scris Dragalin, publicând și un citat de Dalai Lama – „Să nu confundați niciodată tăcerea mea cu ignoranța, calmul meu cu acceptarea sau bunătatea mea cu slăbiciunea”.

Declarație critică emisă de CRJM: „Procurorii anticorupție doresc să blocheze verificarea integrității lor, chiar și cu prețul încălcării legii”

Organizația non-guvernamentală a venit în apărarea Tatianei Răducanu, spunând că ea a fost „printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția” și că acțiunile PA ar fi ilegale.

„Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din Comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Mai mult de jumătate dintre judecătorii și procurorii evaluați până acum nu au promovat această verificare, iar în curând va începe evaluarea procurorilor anticorupție. 

Doamna Răducanu este fostă judecătoare la Curtea Supremă de Justiție. Toți o cunosc ca pe o persoană onestă și curajoasă, iar în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, ea a fost printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția. 

Demisia a fost anunțată peste câteva ore după ce, pe un portal care promova în trecut imaginea lui Plahotniuc, a apărut o scrisoare a Procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Scrisoarea a fost semnată în dimineața zilei de 14 mai 2024 și este adresată persoanelor care nu au promovat pre-vettingul. Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe doamna Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Suspiciunea se bazează pe corespondența dintre două persoane controversate, care a avut loc cu 10 ani în urmă. Doamna Răducanu a subliniat în cererea sa de demisie că acuzațiile aduse ei sunt false. 

Este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice. Cel puțin un fost procuror-șef este acuzat penal de asemenea fapte chiar de către procurorii anticorupțiePornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a procurorului general, iar pornirea urmăririi penale nu poate avea loc decât cu acordul Comisiei. O verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc. Doamna Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM. Adresarea scrisorii către persoanele care au eșuat testul de integritate, peste doar două săptămâni de la pornirea cauzei penale, fără o verificare a datelor publice și invocând doar discuția a două persoane controversate care a avut loc cu 10 ani în urmă trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord. Acest fapt rezultă în mod clar și din ultima reacție a Procuraturii Anticorupție.

Verificarea integrității procurorilor și judecătorilor a fost agreată de Comisia de la Veneția și este susținută de Uniunea Europeană. Această verificare este efectuată în baza unor criterii clare și a unei proceduri echitabile. Persoanele oneste nu au de ce se teme, fapt confirmat de noua componență a CSM și CSP și de peste 10 candidați la CSJ care au promovat-o. 

Vettingul are loc în mare parte din cauza inacțiunii autorităților competente să combată corupția, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, inacțiune care a dus la înflorirea corupției în justiție. Evaluarea integrității vine să soluționeze problema corupției din justiție, iar procurorii anticorupție onești nu au cum fi împotriva ei.

Încurajăm procurorii să investigheze eficient orice suspiciune credibilă de corupție sau abuz, indiferent de persoana suspectă. Aceste investigații pot avea un singur scop – tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și descurajarea faptelor similare. Acest scop poate fi atins doar dacă investigația este efectuată cu respectarea legii, iar temeinicia acuzațiilor este decisă în sala de judecată, nu în presă sau pe rețelele sociale”.

PA vine cu noi precizări privind scrisoarea în care este vizată Tatiana Răducanu: „Participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting, în 2024, nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă”

PA a venit joi, 16 mai, cu mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de instituție, o parte din care au fost reflectate în scrisoarea PA din 14 mai 2024, în care se menționează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, participarea în calitate de membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting, în 2024, nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă.

În cadrul cauzei penale „Frauda bancară”, aflată în gestiunea PA, se află trei telefoane mobile de model iPhone, ce au fost ridicate de la Veaceslav Platon de reprezentanții autorităților de drept din Ucraina și respectiv predate organului de urmărire penală la 03 noiembrie 2016. Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală, se mai spune în comunicat.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată.

Într-un mesaj expediat mai multor instituții de presă, Răducanu a afirmat că „circumstanțele la care face referire Dragalin nu au avut loc”.