Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șefa PA îndeamnă cetățenii „să…

Șefa PA îndeamnă cetățenii „să bată din palme” pentru fuga din țară a celor cercetați pentru acte de corupție mare: „Lasă-i pe ei să stea într-un ungher în Rusia. Ei nu pot să se ducă la mare sau altceva”

Captură de ecran/Youtube

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin s-a arătat nemulțumită de vocile care sunt „revoltate” că persoanele anchetate sau condamnate pentru actele de corupție la nivel înalt au fugit din țară și nu sunt extrădate în R. Moldova după mai mulți ani.

Conform unui comunicat de presă emis de PA, la data de 9 septembrie, „Veronica Dragalin a participat la podcastul „Nota Doi”, moderat de Vadim Cușnir, unde a subliniat importanța implicării cetățenilor în lupta împotriva corupției și a evidențiat progresele societății în această direcție”.

Întrebată despre responsabilitatea cetățenilor față de actele de corupție și că „am fi iresponsabili”, fiind menționat și furtul miliardului, Dragalin a vorbit despre cum procurorii anticorupție „sunt focusați pe schemele mari care delapidează milioane de lei”.

„Nu cred că putem spune că suntem iresponsabili (cetățenii n.r). (Moderator: Nouă un miliard ne-a furat) Dar până la urma eu cred că astfel de scheme nu-s neapărat legate de faptul că zi de zi noi ne confruntăm cu corupția sistemică. Noi, Procuratura Anticorupție, acum suntem focusați pe schemele mari care delapidează milioane de lei, nu vorbim doar despre mita zi de zi pe care trebuie să o dai. Dacă noi vom putea demonstra că anume în așa cazuri reușim să tragem la răspundere chiar persoane sus-puse, cu prieteni importanți, cu tare mulți bani, atunci acesta este un mesaj pentru toți restu, să respecte legea și să se gândească că există riscul că „eu voi fi prins și aceasta va avea consecințe foarte grave pentru mine, pentru familia mea””, a afirmat șefa PA.

Dragalin a declarat că „faptul că ei sunt fugari este un lucru pentru care ar trebui să batem din palme”.

În plus, aceasta a menționat că aceștia „pot să stea într-un ungher în Rusia, sau în altă țară, unde nu au libertatea pe care noi o avem. Ei nu pot să se ducă la mare sau altceva”.

„De ce toți spun că nu-i nimeni la închisoare? Noi avem sentințe de condamnare cu închisoare destul de des. Da, nu-s cei mai mari fugari despre care vorbim în fiecare zi, dar sunt oameni care pentru acte de corupție mai ordinare, un primar care a făcut mașinații și a scos bani de la primărie, un polițist (…), sunt condamnați, inclusiv la ani de închisoare. Sunt oameni care stau la închisoare, dar se spune că nu sunt pentru că nu-s aceștia mai mari despre care vorbim.

După mine, faptul că ei sunt fugari este un lucru pentru care ar trebui să batem din palme. Nu știu de ce noi suntem așa de revoltați că „of, sunt fugari”. Foarte bine că s-au dus de la noi din țară, foarte bine că stau foarte departe. Eu înțeleg că și de la distanță fac careva chestii, dar bine că au plecat de aici, acesta este de fapt un lucru foarte bun. Ar trebui să fim mai focusați pe ceea ce este aici, cum să ne asigurăm că fondurile nu-s delapidate astăzi. Lasă-i pe ei să stea într-un ungher în Rusia, sau în altă țară, unde nu au libertatea pe care noi o avem. Ei nu pot să se ducă la mare sau altceva. Foarte bine că s-au dus din țară. Haideți mai bine să vorbim despre cei care sunt pe loc, și abuzurile pe care le putem stopa, ca să nu se mai întâmple (…)”, a mai suspus Dragalin.

La 14 iunie 2024 s-au împlinit cinci ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova. Fostul lider al Partidului Democrat și apropiații lui sunt vizați în numeroase dosare penale, inclusiv în cel privind furtul miliardului, însă niciunul nu a ajuns să fie condamnat sau să-și ispășească pedeapsa în închisoare. 

În 2023, ZdG a relatat despre cum dosarul lui Vladimir Andronachi, unul dintre oamenii cheie din anturajul lui Plahotniuc este examinat în ședințe de judecată închise, Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului a devenit în ultimele luni foarte activ pe rețelele de socializare și afișează o viață relaxată, locuind într-o casă modernă dintr-o suburbie a capitalei, notara Olga Bondarciuc caută un loc de muncă și se plânge că nimeni nu vrea s-o angajeze, iar Vladimir Plahotniuc și Constantin Botnari se ascund de justiția moldovenească în alte țări. Despre Serghei Iaralov, un alt apropiat de-al lui Plahotniuc din perioada în care acesta controla țara, organele de drept nu cunosc prea multe informații.

llan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.

Pe 8 februarie 2024, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu precizări în legătură cu fostul deputat fugar Ilan Șor, care se ascundea în Israel pentru a nu-și ispăși pedeapsa cu închisoarea. Acesta ar fi părăsit de mai multe ori teritoriul israelian, unde este cetățean, dar fără să fie reținut în statele în care a ajuns. În prezent, Șor, cetățean al Statului Israel, este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL, cu scopul arestării și extrădării.

Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către Șor a avut loc la data de 17 august 2018, pe sensul de intrare în R. Moldova.