Ședința de judecată de la Judecătoria Chișinău în cadrul căreia urma să fie examinat demersul procurorilor privind prelungirea mandatului de arest pe numele lui Stoianoglo, întreruptă
Ședința de judecată de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, programată pentru marți, 2 noiembrie, în cadrul căreia urma să fie examinat demersul procurorului anticorupție Victor Furtună privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pentru 30 de zile pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost întreruptă.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă Vasile Gafton, unul dintre avocații procurorului general suspendat ne-a comunicat că procurorii au solicitat întreruperea ședinței până miercuri, 3 noiembrie, ora 11:00.
„Procurorii s-au răzgândit și vor să modifice demersul în privința lui Alexandr Stoianoglo. Ședința a fost întreruptă până miercuri, 3 noiembrie, ora 11:00”, a declarat Vasile Gafton.
La 29 octombrie, procurorul anticorupție Victor Furtuna, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) acuzator pe cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a înaintat demersul cu privire la prelungirea măsurii preventive sub forma arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile, anunță Procuratura Anticorupție. Detalii aici.
La 8 octombrie, judecătorii au dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile în privința lui Stoianoglo. Astfel, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtuna privind arestarea preventivă a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
La ieșirea din sala de judecată, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „este o decizie ilegală” și că procurorii nu au înaintat „probe concludente”.
Alexandr Stoianoglo este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtuna, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general). DETALII
La 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea PG, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce CSP, în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI