Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședința CSP, amânată din lipsă…

Ședința CSP, amânată din lipsă de cvorum. Pe agendă erau incluse adresările a doi candidați la funcția de membru al CSP, care urmează a fi reevaluați

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Ședința Consilului Superior al Procurorilor (CSP), programată pentru marți, 22 august, a fost amânată din lipsă de cvorum. Pe agenda ședinței figura două adresări ale procurorilor Anatolie Gîrbu și Cristina Gladcov, candidați la funcția de membru al CSP, care urmează a fi reevaluați, după hotărârile Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„(…) După cum ați văzut, pe agenda extraordinară au fost planificate două subiecte, și anume, adresarea doamnei Gladcov și a domnului Gîrbu. Din considerentele că aceștia, inițial, le-au adresat și Comisiei de organizare a alegerilor, ulterior, și Consiliului Superior al Procurorilor. Respectiv a fost dispus ca să fie o ședință extraordinară. Doamna Moraru ne-a anunțat că este ocupată cu alte activități ce țin de exercitarea funcției sale (…). Doamna Furtună se află în concediu anual, iar ceilalți nu sunt prezenți astăzi în ședință. Respectiv nu avem cvorumul necesar pentru a putea să desfășurăm această ședință”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

Pe 4 august curent, procurorii Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu au solicitat CSP-ului amânarea Adunării Generale a Procurorilor. Cererea a venit după ce, pe 1 august, CSJ a decis reevaluarea acestor doi candidați, alături de alți 19, care inițial nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Solicitarea a fost argumentată prin faptul că, dacă până pe 23 august, data când va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor, ei nu vor fi reevaluați, atunci ei nu vor putea să-și înainteze candidatura pentru funcția de membru al CSP. Ambele solicitări au fost respinse de către CSP.

Anatolie Gîrbu şi-a început cariera de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ungheni în decembrie 2005. În primăvara anului 2021, a fost numit adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călărași, ordinul de numire în această funcție fiindu-i anulat în ianuarie 2023. În 2022, Anatolie Gîrbu a candidat la funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Strășeni, fiind respins de către CSP. Anatolie Gîrbu este unul dintre procurorii care a condus urmărirea penală în dosarului de viol pe numele fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic.

Cristina Gladcov activează în organele procuraturii din 22 iulie 2011, când a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Cimișlia. Anterior, a lucrat la Procuratura municipiului Chișinău, iar din august 2018 este procuroră în Procuratura Anticorupție. La începutul lunii mai, Comisia Pre-Vetting anunța că a încheiat evaluarea în privința Cristinei Gladcov și că aceasta nu a promovat evaluarea integrității. Ulterior, procurora a contestat decizia Comisiei, fiind nemulțumită de faptul că, deși Comisia Pre-Vetting nu a constatat că aceasta, în mod culpabil, nu și-ar fi declarat averea conform legislației în vigoare sau că averea dobândită în ultimii 15 ani nu ar corespunde veniturilor pe care ea le-a declarat, nu a trecut evaluarea.

Pe 1 august, douăzeci și unu de hotărâri ale candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al CSP au fost făcute publice, după ce completul de judecată special al CSJ a anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în privința a douăzeci și unu de candidați și a dispus reevaluarea acestora. Candidații la funcția de membru al CSP, care vor fi din nou evaluați, sunt:

  • Anatolie Gîrbu, procuror;
  • Vitalie Codreanu, procuror;
  • Cristina Gladcov, procuror.

Pe 23 august 2023 va fi convocată Adunarea Generală a Procurorilor, unde va fi aleasă noua componență a CSP.