Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a publicat un mesaj în care îl vizează pe Vladimir Plahotniuc
Secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat pe contul său de Twitter un mesaj prin care declară că Statele Unite ale Americii susțin R. Moldova în lupta împotriva corupției și condamnă acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc, care este anunțat în căutare de autoritățile de la Chișinău.
„Acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din #Moldova. Astăzi, îl desemnez public. SUA stă alături de Moldova în lupta împotriva corupției”, a scris secretarul de stat american Mike Pompeo pe contul său de Twitter.
Anterior, în presă au apărut informații despre faptul că la 14 decembrie 2019 a expirat viza de tip B1 pentru călătoriile (temporare) în SUA a fostului lider al PDM. Viza îi fusese acordată lui Plahotniuc în baza identității sale reale. Potrivit bazei de date deschise a organelor de imigrare ale SUA, Plahotniuc ar fi intrat ultima dată în SUA la 15 iunie, la o zi distanță după ce Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare.
Conform solicitărilor adresate însă anterior Ambasadei SUA, Centrul Național Anticorupție a informat în decembrie 2019 că fostul deputat democrat s-ar fi aflat, în perioada 5 – 7 iulie și 18 – 20 noiembrie 2019, în orașul Miami, statul Florida, iar în perioada 15 – 20 iunie..
- Care ar fi a doua identitate a lui Vlad Plahotniuc
- Sechestru aplicat în cadrul dosarelor în care este vizat Vladimir Plahotniuc. Suma anunțată de Procuratura Anticorupție
Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.
Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.
Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.
Foto: reutersmedia.net