Principală  —  IMPORTANTE   —   „Se încearcă sabotarea desfășurării Adunării…

„Se încearcă sabotarea desfășurării Adunării Generale a Procurorilor”. Un membru al CSP din partea societății civile, acuzații la adresa unor membri procurori din cadrul Consiliului

Sursa: Captură Privesc.eu

Andrei Cebotari, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile, acuză unii membri procurori din cadrul Consiliului că încearcă să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, programată pentru 23 august 2023, „prelungindu-și abuziv propriul mandat”.

La începutul ședinței de astăzi, 25 iulie, a CSP, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a propus să fie excluse din agendă subiectele ce țin de ocuparea funcțiilor vacante în mai multe procuraturi din țară, pentru că, „în mai puțin de o lună, va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor, unde urmează să fie aleși membrii CSP din rândul procurorilor, care au trecut evaluarea Comisiei de Pre-Vetting”. Ministra Justiției a declarat că „politica de cadre ar trebui să fie lăsată noii componențe a CSP-ului” și că „la stabilirea agendei nu s-a ținut cont de propunerile mai multor membri”.

„În contextul în care ne-am propus să avem un sistem al procuraturii integru și profesionist, iar prima etapă a acestei reforme s-a încheiat (mă refer aici la finalizarea evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSP de către Comisia pre-vetting), am considerat că este corect și rezonabil ca politica de cadre să fie lăsată noii componențe a CSP. Mai exact, odată cu implicarea noilor membri ai CSP, care au trecut evaluarea riguroasă a integrității, să fie organizate concursurile și analizate candidaturile pentru ocuparea funcțiilor vacante în mai multe procuraturi din țară”, a subliniat ministra Justiției într-o postare pe Facebook.

La rândul său, Inga Furtună, membră a CSP din rândul procurorilor, a afirmat în timpul ședinței că subiectele respective nu au apărut pentru prima dată pe agenda CSP.

„Sunt subiecte preluate din agendele trecute, dar înțeleg că nu există voință ca aceste subiecte să fie soluționate de către CSP și după cum a menționat doamna ministră, nu a fost extins mandatul actualei componențe până la convocarea Adunării Generale a Procurorilor, dar până la preluarea funcției de către succesori. Așa că ar fi corect anume aceste informații să le folosim dacă vrem să spunem că respectăm legea (…)”, a spus Inga Furtună.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat: „(…) Referitor la aceste concursuri care au fost în proiectul ordinii de zi, de fapt, după cum știți și dumneavoastră și am avut și o discuție la acest aspect, au fost demersuri atât ale procurorului general interimar, cât și ale procurorilor din teritoriu că au nevoie de cadre pentru a se desfășura activitatea (…).

Ulterior, subiectele care au stârnit discuții au fost excluse de pe agenda ședinței CSP.

În contextul în care membrii non-procurori ai CSP au insistat asupra scoaterii concursurilor la 12 funcții de procurori de pe ordinea de zi, Andrei Cebotari a venit cu mai multe precizări. Potrivit lui, pe 20 iulie 2023, în jurul orei16:00, aparatul CSP, fără a consulta opinia membrilor non-procurori (care sunt în majoritate) a invitat candidații pentru ziua de 25 iulie 2023 la ședința CSP unde urma să aibă loc concursurile.

„Ulterior la ora 17:09 (la mai bine de o oră după ce fuseseră invitați candidații la concurs), agenda a fost remisă spre consultare membrilor CSP, acest exercițiu având un caracter fictiv, ori candidații deja fuseseră anunțați și invitați la concursul din 25 iulie 2023 (…).

(…) După consultarea agendei, majoritatea membrilor CSP și-au exprimat dezacordul asupra desfășurării concursurilor, fiind lansat în acest sens și un sondaj pe grupul Viber al membrilor CSP, unde majoritatea membrilor au manifestat voința ca pot fi desfășurate ca excepție 2 – 4 concursuri, care nu suferă amânarea, restul fiind lăsate pentru a fi desfășurate de către noua componență CSP. Ignorând totalmente opinia majorității membrilor CSP, a fost publicată agenda pentru ziua de 25 iulie 2023, unde totuși au fost incluse toate cele 12 concursuri pentru funcția de procuror.

Ba mai mult, prioritatea nr. 1 a ședinței din 25 iulie 2023 – Aprobarea componenței nominale a Comisiei de organizare a alegerilor membrilor CSP din 23 august 2023, a fost pusă pe ordinea de zi cu nr.7, pe când concursurile au fost subiectul nr. 2. Consider că faptul dat a fost făcut pentru a sabota Adunarea Generală a Procurorilor din 23 august 2023, reieșind din faptul că ședința era preconizată pentru orele 08:30 – 13:00 (după orele 13:00 mai mulți membri fiind în imposibilitatea să participe), ori concursurile a circa 20 de candidați la 12 funcții de procuror ar consuma practic toată ședința.

Cu regret asistăm la o tentativă a unor membri procurori din cadrul CSP să desfășoare concursurile cu orice preț înainte de a pleca din funcțiile sale, încercând să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, prelungindu-și abuziv propriul mandat. Este inadmisibil să admitem vicierea acestor concursuri, unde vor fi promovate interese personale și ale unor grupuri de interese, fiind ignorat principiul transparenței și meritocrației. Vom reacționa prompt și vom curma orice tentativă de a bloca procesul de reformare a justiției și vom manifesta zero toleranță față de corupție. Vom desfășura în continuare activitatea noastră doar în beneficiul societății”, a spus el într-un comunicat.

Adunarea Generală a Procurorilor va fi convocată pe 23 august 2023. 

Pe 12 iulie curent, Comisia Pre-Vetting anunța despre încheierea evaluării grupului de candidați la funcția de membru în CSP.

Optsprezece candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcțiilor de membru în principalul organ de autoadministrare al procurorilor – CSP. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare (Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea și Ciobanu Rodica) și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității. Dintre cele zece decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru 5 ani, iar șase candidați nu au promovat, urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.