Schimbări în practica judecătorească. Gribincea: „Se va reduce considerabil numărul dosarelor permutate dintr-o curte de apel mică în alta”
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și-a schimbat jurisprudența în ceea ce privește incompatibilitatea judecătorilor curților de apel, în urma unei hotărâri adoptate miercuri, 24 iulie. Judecătorii curților de apel vor avea dreptul să examineze fondul cauzei, chiar dacă, la etapa urmăririi penale, au emis hotărâri de arest.
Competul de judecată format din magistrații Stella Bleșceaga, Vladislav Gribincea și Ghenadie Eremciuc, soluționând o cerere de strămutare, cu vot unanim, au decis că judecătorii curților de apel „care au examinat la etapa urmăririi penale procedurile de arestare nu au interdicția de a judeca fondul cauzei penale ulterior”.
Curtea Supremă a notat: „Codul de procedură penală nu prevede o asemenea interdicție, iar, analizând în detaliu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a constatat că simplul fapt al luării acestor decizii cu privire la arest de către judecătorii Curții de Apel nu este suficient pentru a pune la îndoială imparțialitatea judecătorului la judecarea fondului cauzei”.
Unul dintre membrii completului de judecată, Vladislav Gribincea, a punctat că urmare a acestei schimbări de jurisprudență, „se va reduce considerabil numărul dosarelor permutate dintr-o curte de apel mică în alta”.
Totuși, magistratul atenționează: „Soluția nu este aplicabilă și judecătorilor de instrucție. Pentru aceștia există o interdicție expresă în lege (art. 33 alin. 3 CPP) de a judeca fondul cauzelor în care a adoptat decizii la etapa urmăririi penale”.