Schimbarea conducerii Facultății de Drept a USM: un membru al CSM a fost ales în funcția de decan
Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM) are un nou decan. Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Sergiu Băieșu a fost ales joi, 26 decembrie, în această funcție de către Senatul USM, conform unui comunicat de presă emis de instituția publică.
La concursul pentru ocuparea funcției de decan al Facultății de Drept au participat doi candidați: actualul decan, Serghei Brînza, și membrul CSM, Sergiu Băieșu.
Băieșu a mai deținut anterior funcția de decan, în perioada 2012-2018. Regulamentul USM prevede că decanul este ales pe un termen de 5 ani și poate suplini funcția pe parcursul a cel mult 2 mandate consecutiv. Decanul îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Facultății, care este organul suprem de conducere a facultății.
Sergiu Băieșu a fost numit de către Parlament, în septembrie 2024, alături de Tatiana Tabuncic, în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de șase ani.
Cele două candidaturi au fost propuse în plenul Parlamentului urmare a desfășurării unui concurs organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. La el s-au înregistrat opt persoane, însă doar cinci dintre ele au promovat evaluarea integrității de către Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Aceștia au fost admiși la etapa evaluării dosarelor și interviului, iar Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic au obținut cel mai mare punctaj.
Băieșu are o experiență în domeniul avocaturii de peste 30 de ani și a participat la elaborarea mai multor proiecte de lege, nota atunci Parlamentul.
Conform CV-ului său, acesta este doctor în drept și șef al Departamentului drept privat al Facultății de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început activitatea la USM în 1992, unde a fost și decan al Facultății de Drept în perioada 2012-2018. În plus, a fost președintele Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat, din Cadrul Uniunii, între anii 2005 și 2011.
Pe baza informațiilor colectate, Comisia Vetting a solicitat clarificări suplimentare din partea lui Băieșu cu privire la diferența dintre avere, cheltuieli și venituri (averea inexplicabilă) în anii 2008, 2012-2014, 2019 și 2022.
Pentru a analiza dubiile referitoare la avere inexplicabilă, Comisia a solicitat clarificări de la candidat cu privire la următoarele aspecte:
- estimări ale economiilor de numerar furnizate Comisiei;
- sursa mijloacelor financiare pe conturile de depozit;
- recepționarea mijloacelor financiare de la fiul mai mare al candidatului în 2012;
- venituri încasate de la Biroul Asociat de Avocați „Băieșu și Roșca” în anii 2013, 2014 și 2022;
- retragerea de mijloace financiare dintr-un cont de economii în 2019.
Băieșu a prezentat mai multe informații Comisie Vetting, astfel încât toate dubiile inițiale au fost „pe deplin atenuate”.