Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   S-a răzgândit cu puțin timp…

S-a răzgândit cu puțin timp înainte de a fi audiat public din nou: Judecătorul Mihail Bușuleac s-a retras din concursul pentru funcția de membru al CSM

Mihail Bușuleac. Sursa: Comisia Pre-Vetting

Magistratul de la Judecătoria Cahul, sediul Centru, Mihail Bușuleac, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), s-a retras din concurs, în timp ce era evaluat repetat de Comisia Pre-Vetting.

„Ca urmare a retragerii judecătorului Mihail Bușuleac din concursul pentru funcția de membru în CSM, adusă azi la cunoștință Comisiei de evaluare, audierea publică a candidatului în cadrul evaluării reluate, planificată pentru 30 aprilie 2024, nu va avea loc”, a anunțat Comisia.

Audierea se încadra în procedura de evaluare reluată a candidatului, dispusă de Curtea Supremă de Justiție care a admis contestația acestuia. 

Mihail Bușuleac activează în sistemul magistraturii din octombrie 2011, conform magistrat.md.

Comisia Pre-Vetting a constatat că judecătorul „nu corespunde criteriilor de etică şi integritate”. Membrii Comisiei au constatat încălcări de integritate financiară la achiziţionarea a patru bunuri imobile în perioada 2007-2017.

Astfel, conform Comisiei de evaluare, pe 10 iunie 2021, Mihail Bușuleac şi soţia lui au achiziţionat jumătate dintr-un teren şi jumătate dintr-o clădire administrativă, bunuri amplasate în centrul oraşului Cahul. Imobilele, potrivit Comisiei, ar fi fost achiziţionate cu 385 658 de lei, sumă achitată în mai multe tranşe până în luna martie 2022. Totodată, Comisia de evaluare a constatat că în perioada 2021-2022, după achiziţionarea spaţiului comercial, candidatul, în calitate de judecător, a pronunţat hotărâri în şase cauze civile la care participa unul dintre avocații de la care acesta a cumpărat proprietățile. În toate cele şase cazuri, potrivit Comisiei, hotărârile pronunţate de candidat au fost în favoarea părţilor reprezentate de acest avocat.

Judecătorii CSJ care au decis reevaluarea lui Mihail Bușuleac susțin că „nu a fost demonstrat că reclamantul a acţionat cu rea-credinţă, mai ales că tranzacţia de vânzare-cumpărare menţionată a fost încheiată de către soţia sa, şi nu de el personal”. Cât privește sursa mijloacelor financiare pentru achiziţionarea a patru bunuri imobile în perioada 2007-2017, completul special al CSJ afirmă că „aşa-numitele încălcări de integritate financiară şi etică au fost apreciate de către Comisie strict izolat de contextul istoric social, ceea ce afectează securitatea raporturilor juridice”.