Rezultatele primei etape de preselecție a concursului privind funcția de șef al PCCOCS: cei trei candidați, admiși la proba interviului
Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOC), care s-a întrunit luni, 23 ianuarie, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate, a decis că cei trei candidați la funcția de șef al PCCOCS „întrunesc criteriile de eligibilitate”, fiind promovați pentru etapa interviului.
Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Mațco, șeful interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Eugen Rurac și Sergiu Russu, procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale, au fost admiși în cea de-a doua etapă a preselecției.
Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 73.
„Etapa a doua, interviul, se desfășoară în scopul evaluării competențelor manageriale și profesionale corespunzătoare funcției de procuror-șef al procuraturii specializate, reputației ireproșabile și dacă în privința candidatului nu există suspiciuni rezonabile privind comiterea actelor de corupție, a actelor conexe acestora sau a faptelor coruptibile în sensul Legii integrității nr. 82/2017”, se menționează în comunicatul CSP.
În cadrul interviului, candidații vor fi audiați în ordine alfabetică, vor răspunde la întrebări și vor prezintă conceptul de management și dezvoltare instituțională propus.
Interviurile vor fi înregistrate și plasate pe pagina web oficială a Consiliul Superior al Procurorilor, imediat după încheierea ultimului interviu, notează CSP.
Sergiu Russu ocupă în prezent funcția de procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale. Sergiu Russu a ocupat anterior funcția de procuror-șef interimar al PCCOCS în perioada octombrie 2021-decembrie 2022.
În 2009, Russu a deținut funcția de procuror adjunct în cadrul Procuraturii Dubăsari, iar în aprilie 2015 – procuror șef în cadrul aceleiași procuraturi.
Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2021, Sergiu Russu a ridicat de la Procuratura Generală un salariu anual brut de circa 363 de mii de lei, adică aproximativ 30 de mii de lei lunar.
Eugen Rurac, fost procuror anticorupție, deține în prezent funcția de șef interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).
Rurac a fost angajat la Serviciul de Informații și Securitate în septembrie 2021. El a plecat din procuratură în ianuarie 2020, când a demisionat fără să precizeze motivele.
Eugeniu Rurac a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul judecătolui Ion Druță, care deținea funcția de președinte al CCSJ, dosarul „Metalferos”, în care erau stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei. Tot Rurac a fost cel care a renunțat, într-un final, la învinuirea adusă actualei președinte a Curții Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale. Eugeniu Rurac a gestionat și dosarul penal pe numele fostului deputat, Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.
În septembrie 2022, ZdG a scris că Rurac a fost surprins de mai multe fotografii publicate în presă și pe canale de Telegram, la volanul unui automobil Mercedes S 400 4 Matic. Solicitat atunci de ZdG, Eugeniu Rurac a declarat că automobilul nu i-ar aparține lui, ci fratelui său, de la care l-a împrumutat pentru o lună, cât timp automobilul său era la reparație. Detalii aici.
Avocatul Andrei Maţco a deținut anterior funcția de șef-adjunct al Secției judiciare și investigații generale în Procuratura municipiul Chișinău. El a gestionat dosarul Plugaru.
Pe 11 noiembrie 2022, CSP a anunțat concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS, termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs fiind data de 10 ianuarie 2023. În următoarea etapă a concursului de preselecție a candidaților, o comisie specială instituită de CSP va fi responsabilă de două etape: competiția dosarelor depuse și proba interviului.