Rezultatele celor aproape 40 de percheziții din R. Moldova și România: Un absolvent al Facultății de Farmacie a organizat un laborator clandestin de anabolizante, cu un profit de peste un milion de euro
Oamenii legii au anunțat că în rezultatul celor circa 40 de percheziții desfășurate miercuri, 30 martie, în R. Moldova și România, într-o cauză penală pe faptul contrabandei cu substanțe anabolizante și spălare de bani, au fost descoperite și ridicate 340 000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20 000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28 000 de fiole, 433 de seringi, 8 500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 de litri de substanțe active lichide și 100 de kilograme de celuloză microcristalină.
De asemenea, au fost ridicate 47 000 de euro, 42 000 de roni, 193 000 de lei moldovenești, 15 800 de dolari, precum și 8 ceasuri de lux, 2 cristale, posibil pietre prețioase, 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile și 17 cartele bancare.
În rezultatul acțiunilor desfășurate, în România au fost reținute pentru 24 de ore 11 persoane, iar oamenii legii au depus demersuri pentru aplicarea arestului preventiv în privința acestora. Dintre aceștia, patru persoane au dublă cetățenie, o persoană are doar cetățenia R. Moldova, iar șase – a României.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), din activități a rezultat faptul că „grupul infracțional” ar fi avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).
„În cauză s-a reținut că, mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie moldovenească/română au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc. Aceștia au înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, întreaga schemă fiind condusă de un absolvent al facultății de farmacie din Moldova”, a menționat PCCOCS.
Precursorii necesari fabricării produselor conținând substanțe dopante cu grad de mare risc, ar fi fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanței active, membrii „grupului infracțional” ar fi fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care ar fi expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.
Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii „grupului infracțional” ar fi expediat colete în sumă de cel puțin 1 000 000 de euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate în R. Moldova. Inițial, aceștia fabricau produsele în R. Moldova și le expediau prin contrabandă în UE, apoi și-au transferat activitatea în România, potrivit Procuraturii.
Ofițerii Departamentului Antifraudă și Conformare al Serviciului Vamal, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în baza grupului comun de investigații format cu EUROPOL, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași și cu sprijinul EUROJUST, au desfășurat 37 de percheziții în R. Moldova și România.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, a fost descoperit primul laborator de produse anabolizante din România.