Principală  —  IMPORTANTE   —   Rectorul USM, Igor Șarov a…

Rectorul USM, Igor Șarov a semnat, în perioada în care era secretar general de stat al MECC, un contract de peste 850 de mii de lei cu firma fiului său pentru editarea unor manuale, anunță ANI

Fostul secretar general de stat al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) Igor Șarov, actual rector al Universității de Stat din Moldova (USM) a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând un contract de achiziții în sumă de peste 853 de mii de lei cu editura a cărei cofondator este fiul său, anunță Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Potrivit ANI, Șarov a participat la luarea deciziilor în cadrul ședințelor grupului de lucru pentru achiziții la care, și-a exprimat votul în favoarea și interesul fiului său, iar drept urmare, între minister și SRL-ul fiului său a fost semnat un contract de achiziție în sumă de peste 850 de mii de lei.

Inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă că, în perioada octombrie 2017 – august 2019, Igor Șarov aflat în exercitarea funcției de demnitate publică a participat la luare deciziilor în calitate de președinte al grupului de lucru pentru achiziții al MECC, în privința unei editurii a cărei cofondator figura fiul său, semnând patru acte administrative.

Potrivit ANI, în 2018, grupul de lucru pentru achiziții al MECC a selectat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți agenți economici, editura fiului fostului secretar general de stat Igor Șarov.

Fostul secretar general de stat a participat și a votat în cadrul ședințelor grupului de lucru pentru achiziții, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său.

Igor Șarov a declarat inspectorilor de integritate că nu a ascuns faptul că unul dintre fondatorii editurii este fiul său. Totodată, funcționarul ar fi menționat că nu a participat la ședințele grupului de lucru pentru achiziții, iar deciziile grupului i-au fost doar transmise spre semnare post-factum.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, rectorul USM nu va avea dreptul să dețină o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor ANI.