Reacția Procuraturii conduse de Veronica Dragalin, după ce șefa statului a spus că instituția „a eșuat total” în lupta cu corupția: „PA duce o lipsă gravă de personal și un sediu funcțional”
Procuratura Anticorupție (PA) a publicat un comunicat de presă în răspuns la concluziile Consiliului Suprem de Securitate (CSS), după declarațiile președintei Maia Sandu care a vorbit despre un „eșec total” al instituției.
Deși conform noilor atribuții, PA nu mai este responsabilă să gestioneze dosarele de corupție electorală, reprezentanții instituției sugerează, fără a oferi mai multe detalii, că „Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale”.
Reacția Procuraturii Anticorupție:
„Procuratura Anticorupție salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a Procuraturii Anticorupție atât structural cât și legislativ. Amintim că începând cu 1 martie 2024, competențele de investigarea infracțiunilor de corupție au fost delimitate, Guvernul antrenându-se intru-un proces de capacitare a Procuraturii Anticorupție, proces care la moment este în desfășurare, fiind unul complex, conform planul de acțiune al Comisiei Europene și a strategii naționale anticorupție.
Din păcate, la moment, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație), fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
Amintim că, în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale.
Avem convingerea că măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale a Procuraturii Anticorupție în volum deplin conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”.
Șefa statului a susținut în dimineața zilei de luni, 11 noiembrie, un briefing de presă după ședința CSS la care a fost discutată „problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”.
„Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și recomandarea CSS către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției și mai ales a corupției politice”, a declarat Maia Sandu.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat anterior că, de la începutul lunii aprilie 2024, instituția pe care o conduce nu poate investiga eficient cazurile de corupție la nivel înalt și nu poate efectua măsuri special e de investigație pentru a ancheta miniștri, deputați, judecători sau procurori. Motivul ar fi lipsa unui sediu în care să fie suficient spațiu pentru angajarea unui număr mai mare de persoane, așa cum prevede legislația.
„Conform modificărilor legislative, începând cu 1 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a rămas total descoperită cu privire la asigurarea operativă pe dosarele de competența Procuraturii Anticorupție. Adică, pentru infracțiuni de corupție la cel mai înalt nivel (comise de subiecți speciali cum ar fi miniștri, deputați, judecători, procurori), instituția noastră nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație”, a subliniat Dragalin.
Potrivit ei, impedimentul principal la acest moment ar fi lipsa de suficient spațiu pentru angajații Procuraturii Anticorupție, în număr de 100 de persoane (ofițeri, specialiști, contabili, funcționari publici care asigură administrația unei instituției), care urmează să fie transferate sau angajate.
„La moment, aproximativ 100 persoane ocupă 950 m2 în clădirea CNA. Este imposibil să ajungem la 198 angajați prevăzut de lege fără spațiu adițional.
Dacă conducătorii instituțiilor de stat vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public (în loc să rămână clădiri goale dar în gestiunea lor de principiu), degrabă nu vom avea nici studenți, nici profesori, nici academicieni în țara noastră, ca rezultat al corupției. Fără fortificarea urgentă a instituției responsabilă de combaterea corupției la nivel înalt transmitem un mesaj greșit că lupta cu corupția, justiția și statul de drept nu este o prioritate pentru țara noastră. Cetățenii noștri merită mai mult”, a scris Veronica Dragalin pe Facebook.
Procuratura Anticorupție se află în prezent în același sediu cu Centrul Național Anticorupție, iar în raportul său pentru 2023, Veronica Dragalin a declarat că o prioritate pentru anul 2024 este obținere unui sediu pentru PA.
Potrivit modificărilor operate în 2023 la Codul de procedură penală, PA urmează să examineze doar dosarele de corupție mare, iar cele de corupție mică vor fi gestionate de procuraturile teritoriale și de CNA. Până la 31 martie 2024, Procuratura Anticorupție urma să transmită dosarele care nu-i mai sunt în competență celorlalte procuraturi.