Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Președinției, după ce reprezentanții…

Reacția Președinției, după ce reprezentanții Promo-LEX s-au arătat îngrijorați față de intenția șefei statului privind facilitarea intervenției forțelor de ordine la întruniri

Sursa foto: ZdG

După ce reprezentanții Asociației Promo-LEX s-au arătat îngrijorați față de intenția președintei R. Moldova, Maia Sandu, de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri, Administrația Prezidențială de la Chișinău a venit cu mai multe precizări.

Sorina Ștefîrță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului, a declarat că „solicitarea președintei Maia Sandu s-a referit strict la întrunirile unde e încălcată grav ordinea publică și unde nici organizatorii, nici autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea manifestației, nu-si îndeplinesc obligațiunile privind sistarea acesteia (art. 21 alin.(2) din Legea cu privire la întruniri)”.

„(…) Intervențiile în cauză, daca vor fi aprobate, în niciun caz nu vor îngrădi dreptul la întrunire și la protest al cetățenilor”, a accentuat Sorina Ștefîrță.

Miercuri, 12 octombrie, Asociația Promo-LEX s-a arătat îngrijorată în legătură cu intenția președintei Maia Sandu de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri. Potrivit Promo-LEX, „forțele de ordine au deja toate pârghiile legale necesare” pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică, iar „modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept”.

„Legea privind întrunirile din R. Moldova este una dintre cele mai bune legi din regiune, care asigură un cadru favorabil pentru exercitarea libertății de întrunire. Modificarea legislației, nu este oportună și nu poate fi determinată de un presupus conflict între administrația publică locală și forțele de ordine. Forțele de ordine au deja toate procedurile și pârghiile legale necesare pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică, viața, sănătatea oamenilor. Modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept”, susține Promo-LEX.

Pe 11 octombrie, președinta Maia Sandu a anunțat că a solicitat Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației care va permite Poliției să asigure ordinea publică chiar și în condițiile în care „unii actori din administrația locală sabotează eforturile Guvernului de a menține stabilitatea și ordinea în țară”.