Reacția PG, după declarațiile deputatului Lilian Carp cu privire la ex-procurorii PA Roman Statnîi și Viorel Morari
Reprezentanții Procuratura Generală (PG) au venit cu o reacție în legătură cu declarațiile făcute de către deputatul Partidului Acțiunie și Solidartiate (PAS) Lilian Carp care a solicitat ca procuratura să se autosesizeze și să investigheze informațiile prezentate într-o investigație publicată de Jurnal TV cu privire la pretinsa implicare a ex-procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) Roman Statnîi și Viorel Morari în deposedarea de avere a doi oameni de afaceri.
Procuratura Generală declară că, în februarie 2020, a pornit o cauză penală în ceea ce privește deposedarea de avere a doi oameni de afaceri. În context, PG menționează că până în prezent două persoane au statut de bănuit.
„Circumstanțele respective sunt investigate deja de către Procuratura Generală în cadrul unei cauze penale, începând cu luna februarie 2020. Acestea fiind investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5) (escrocherie), 324 alin.(3) (corupere pasivă), 325 alin.(3) (corupere activă) , 326 alin. (3) (trafic de influență) , 328 alin. (3) (abuz de serviciu) Cod penal. Până în prezent, statutul de învinuit a fost atribuit, de către procurorul de caz, în privința a două persoane. Este vorba despre un cetățean al Federației Ruse și unui ex-procuror, numele cărora la moment nu pot fi divulgate respectând principiile confidențialității urmăririi penale și prezumției nevinovăției. Totodată, ținem să precizăm faptul că la etapa actuală, sunt efectuate acțiunile necesare de urmărire penală pentru asigurarea cercetării circumstanțelor cazului complet, obiectiv și sub toate aspectele, precum și pentru adoptarea soluției ce va fi determinată de probatoriul administrat. Procuratura își reiterează determinarea și disponibilitatea de a reacționa la orice comunicări apărute în spațiul public despre pretinse infracțiuni, indiferent de statutul persoanelor ce urmează a fi supuse investigațiilor. Totodată, menționăm că respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor va constitui pentru procurori o prioritate”, se arată în comunicatul PG.
Deputatul PAS a solicitat Procuraturii Generale să se autosesizeze și să investigheze „acțiunile ex-procurorilor anticorupție Roman Statnîi și Viorel Morari în privința deposedării de avere a fraților Kheyman”.
„… în spatele deposedării a celor doi oameni de afaceri ar fi vizați foștii procurori anticorupție Roman Statnîi și Viorel Morari care au acționat la comanda unui fost partener de afaceri al fraților Kheyman precum și faptul că coordonatorii operațiunii de stocare de bani era șeful Procuraturii Anticorupție la acel moment, Viorel Morari. În calitate de deputat al R. Moldova consider că aceste acuzații grave și informații apărute în spațiul public sunt de interes sporit și pentru opinia publică mai ales că sunt vizați foști procurori anticorupție. În temeiul articolului 22 al R. Moldova, numărul 39 din 1994 privind statului deputatului în Parlament, solicit examinarea prezentei interpelări. În limitele competenței și în temeiul celor invocate, solicit: PG să se autosesizeze și să întreprindă toate acțiunile ce se impun conform legislației pentru examinarea și investigarea informațiilor apărute în spațiul public și să fiu informat dacă în privința celor doi până în prezent au fost inițiate dosare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și la ce etapă se află aceste dosare”, a menționat deputatul Lilian Carp în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 12 octombrie.
La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.
La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.
Vineri, 10 ianuarie 2020, Viorel Morari, șeful suspendat din funcție al Procuraturii Anticorupție (PA), a fost reținut, pentru 72 de ore pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.
Luni, 13 ianuarie, un judecător de instrucție de la Judecătoria Ciocana, la solicitarea procurorilor, i-a aplicat lui Morari mandat de arestare pentru 20 de zile.
Inițial, a fost deținut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcției de poliție a municipiului Chișinău, iar după aplicarea mandatului de arestare a fost transferat într-o celulă de 8 m.p. a Penitenciarului nr 13 din Chișinău.
- VIDEO/ Morari: „O să vin cu o cerere de recuzare a lui Stoianoglo”. Ce spune despre faptul că l-ar fi amenințat pe șeful PG
- VIDEO/ Stoianoglo a prezentat rezultatele controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS
La 26 ianuarie 2021, ex-procurorul anticorupție Roman Statnîi a fost reținut de procurorii PCCOCS pentru 72 de ore. Atunci sursele ZdG spuneau că Statnîi a fost reținut în dosarul penal în care figurează și procurorul șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Roman Statnîi a fort reținut la 26 ianuarie, acesta fiind procurorul care a exercitat urmărirea penală pe cazul „Vento”.