Reacția PA și CSM, după ce Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM prin care a fost eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale și reținerea fostului președinte al CSJ
Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală în privința fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, care luni, 7 decembrie, a fost anulată de către Curtea de Apel Chișinău are legătură cu dosarul cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției, susține procurorul-șef intermar al Procuraturii Anticorupție, dosar, în care Ion Druță a fost scos anterior de sub urmărire penală.
Decizia de astăzi a Curții de Apel vine la aproape 8 luni de când fostul președinte al CSJ, Ion Druță, a fost deja scos de sub urmărire penală în dosarul inițiat și în care era vizat pentru amestec în înfăptuirea justiției.
Solicitat de ZdG, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA) ne-a comunicat că PA, împreună cu Procuratura Generală (PG) urmează să decidă în legătură cu depunerea unui recurs la Curtea Supremă de Justiție, după hotărârea emisă de către Curtea de Apel Chișinău.
„Urmează să decidem, împreună cu Procuratura Generală urmează să decidem asupra oportunităților contestării și vom veni cu o reacție. Nu poate să treacă fără nicio reacție. Oricum suntem în perioada termenului de atac și urmează să decidem.
Din câte înțeleg a fost emisă decizia CA doar cu referire la art. 303 cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției. Respectiv, din punct de vedere juridic, în cazul în care o să fie anulat acordul de pornire a urmăririi penale, respectiv, toate acțiunile de urmărire penală care au fost făcute până acum ar fi lovite în nulitate”, ne-a comunicat șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc.
Solicitată de ZdG, și membra Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nina Cernat, ne-au comunicat că, după ce va fi publicată decizia motivată, membrii CSM vor lua o decizie cu privire la depunerea unui recurs la CSJ.
„Nu cunoaștem motivele, o să așteptăm Hotărârea motivată. Acea hotărâre era pe chestiunea pe care s-a pornit dosar penal pentru că s-a depistat la dumnealui o listă cu dosare. Hotărârea nu este pe cazul îmbogățirii ilicite.
Eventual, asta ar însemna că toate acțiunile făcute de către Procuratură în această perioadă sunt nule de drept, pentru că Hotărârea prin care a fost dat acordul e anulată.
Respectiv și noi o să depunem recurs. Trebuie ca să primit Hotărârea motivată, să vedem motivele pentru a ne putea apăra și să vedem cu ce nu suntem de acord”, ne-a comunicat memba CSM, Nina Cernat.
La 30 aprilie, Procuratura Anticorupție (PA) a decis să-l scoată de sub urmărirea penală pe ex-președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, care era vizat într-un dosar cu privire la amestecul în înfăptuirea justiției. Dosarul avea la bază mai multe acte ridicate de oamenii legii în urma perchezițiilor din septembrie 2019, efectuate în biroul lui Ion Druță de la CSJ.
Atunci, în timpul descinderilor din 29 septembrie 2019, în biroul lui Druță au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în privința soluțiilor pe care aceștia urmau să le adopte.
Între timp, primul dosar în care este vizat ex-președintele CSJ, Ion Druță, cu privire la îmbogățirea ilicită, este în continuare investigat de către procurorii anticorupție.
Dosarul de îmbogățire ilicită a fost pornit la 23 septembrie 2019, de către procurorul general interimar din acea perioadă, Dumitru Robu, după ce PG a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.