Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția membrilor-procurori ai Consiliului Superior…

Reacția membrilor-procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor la explicațiile ministrului Justiției privind necesitatea excluderii procurorului general din componența CSP: „Suntem nedumeriți”

Membrii-procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au emis o declarație publică în care menționează că „sunt nedumeriți de retorica utilizată de către ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, care a menționat în explicațiile lui privind necesitatea excluderii procurorului general din componența CSP, că după ce se încheie mandatul membrilor CSP ei ajung la pixul procurorului general” și au calificat mesajul ministrului drept „denaturant atât din punct de vedere stilistic, cât și din perspectiva funcției deținute”.

În nota semnată de membrii CSP Angela Motuzoc, Inga Furtună și Constantin Șușu se menționează că „membrii-procurori din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor resping categoric declarațiile expuse de către Sergiu Litvinenco, în calitate de Ministru al Justiției, privind explicația pentru obiectivul urmărit la excluderea procurorului general din componența organului de autoadministrare al procurorilor”.

Potrivit argumentelor aduse de către Ministrul Justiției această reglementare a fost necesară pentru a evita influența Procurorului General asupra membrilor-procurori în sensul numirii în funcțiile pe care le vor exercita după încheierea mandatului.

De asemenea, Ministrul Justiției și-a confirmat raționamentul prin aceea că ,,acest lucru s-a văzut de-a lungul timpului în cam toate componențele CSP”, fapt care ar fi determinat ca membrii-procurori din CSP ,,atunci când iau decizii, să nu fie independenți în exercitarea mandatelor lor”.

Prezentarea situației, așa cum a fost făcută de către Ministrul Justiției, conține lacune grave și induce în eroare opinia publică, motiv din care se impun concretizările de rigoare.

În primul rând, actuala componență a CSP este prima și, până la moment, unica (după adoptarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură) în care membrii-procurori au fost detașați din funcțiile lor pentru exercitarea acestei calități în organul de autoadministrare.

Respectiv, nu există o altă experiență ,,de-a lungul timpului”, care să permită deducerea concluziilor pe acest subiect, de aceea asemenea afirmații sunt declarative și lipsite de substanță.

În al doilea rând, prevederile referitoare la condițiile detașării membrilor-procurori NU au fost schimbate, iar utilizarea explicației că prin excluderea Procurorului General din componența CSP va fi întărită independența membrilor-procurori reprezintă o speculație evidentă, folosită pentru a imprima o aparență de temeinicie modificărilor în discuție.

Recomandăm ca pentru analiza reală a acestui subiect să fie lecturate prevederile Regulamentului CSP, care în pct. 2.21 stabilește expres că: la expirarea termenului pentru care a fost detașat, procurorul își continuă activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, cu excepția funcției de procuror-șef, care trebuie apreciate corespunzător.

În al treilea rând, suntem nedumeriți de retorica utilizată de către Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care, prin invocarea expresiei că după ce se încheie mandatul membrilor CSP ei ajung la ,,pixul Procurorului General”, a transmis un mesaj denaturant atât din punct de vedere stilistic, cât și din perspectiva funcției deținute.

Pentru a asigura informarea deplină a publicului despre subiectul privind componența CSP notăm că aceste concepte juridice au fost o preocupare constantă, discutată intens și monitorizată inclusiv de către partenerii de dezvoltare.

Astfel, potrivit recomandărilor forurilor de specialitate (GRECO, CCPE, experți CoE) s-a indicat despre necesitatea excluderii din CSP ca membri de drept a Ministrului Justiției, a Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și Avocatului Poporului, dar nu a Procurorului General, nefiind clară desconsiderarea de către autorități a acestor opinii.

Îndemnul nostru este ca activitatea CSP să fie analizată în raport cu rolul său constituțional, dat fiind faptul că principiile statului de drept, la care a făcut referire inclusiv și Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, impun un dialog instituțional echilibrat și politicos între autorități, bazat pe lege, pentru a nu afecta substanța juridică a efortului gândit și realizat spre binele cetățenilor”, se menționează în nota membrilor-procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Declarațiile membrilor CSP vin după ce, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care este și autorul proiectului, a explicat de ce au fost operate aceste modificări.

„Procurorul general este cel care ia decizii în privința carierei tuturor procurorilor. Mandatul membrilor CSP, care sunt delegați din rândurile procurorilor, este de 4 ani, mandatul procurorului general este de 7 ani. Prin urmare, după ce se încheie mandatul membrilor CSP, ei ajung la „pixul procurorului general”, care decide unde îi deleagă, în ce funcție – la Vulcănești sau la Procuratura Anticorupție. Acest lucru îi face ca, atunci când iau decizii, să nu fie independenți în exercitarea mandatelor lor. Din păcate, acest lucru s-a văzut de-a lungul timpului în cam toate componentele CSP, mai ales când era vorba despre procurorii delegați de Adunarea Generală a Procurorilor: luau decizii, votau exact propunerea procurorului general. Acest fapt nu corespunde spiritului Legii cu privire la Procuratură, deoarece nu s-a creat un organ de autoadministrare separat de procurorul general. Acesta este raționamentul. De altfel, această propunere a fost salutată și de societatea civilă, dacă ne referim la excluderea procurorului general din componența CSP”, a declarat ministrul în interviul acordat Ziarului de Gardă.

La 24 august curent deputații au aprobat în lectură finală modificările la Legea cu privire la CSP. Astfel, numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost redus de la 15 la 12. Din componența CSP au fost excluși procurorul general, procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și președintele Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.

VIDEO/ Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției: „În alte state justiția a curățat clasa politică, la noi clasa politică va trebui să curețe justiția” – Interviu