Reacția lui Viorel Morari la neregulile prezentate de Alexandr Stoianoglo în urma verificărilor de la PA
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, neagă acuzațiile care îi sunt aduse de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după verificările efectuate în cadrul PA și PCCOCS. Morari a transmis, prin intermediul avocatului său, că nu i s-a prezentat niciun raport cu privire la rezultatele verificărilor și că nu a putut conlucra cu grupul de control pe motiv că a fost înlăturat de la verificări.
La 20 ianuarie, Alexandr Stoianoglo a declarat în fața jurnaliștilor că a depistat mai multe încălcări în activitatea PA și PCCOCS. Stoianoglo a mai subliniat că procurorii au întâmpinat probleme în timpul verificării celor două procuraturi specializate pe motiv că șefii celor două instituții, inclusiv Viorel Morari, „au dus fraudulos evidența cauzelor/proceselor penale, astfel încât, în eventualitatea unui control, să nu poată fi depistate gravele abateri admise în activitate”.
Acuzațiile lui Stoianoglo s-au lăsat însă fără reacții, or șeful suspendat al PA, Viorel Morari, se află în arest preventiv în cadrul Penitenciarului nr. 13. ZdG a reușit totuși să obțină un comentariu de la Morari, prin intermediul avocatului acestuia, Vasile Foltea.
Potrivit avocatului, Morari a menționat că declarația lui Stoianoglo cu privire la „lipsta totală a registrelor de evidență” este un fals și ar fi putut demonstra acest lucru dacă nu era înlăturat de la șefia PA.
„Clientul meu susține că afirmația procurorului general nu este adevărată. Evidența se ținea în format electronic și erau desemnate persoane responsabile de ținerea acestor registre. Pentru că a fost înlăturat de la verificări, nu a putut să le comunice acest lucru”, precizează avocatul Vasile Foltea.
Cu privire la tergiversările invocate de procurorul general, Viorel Morari menționează că acest lucru ține de procurorii responsabili pe caz. Totodată, șeful suspendat al PA neagă și vreo oarecare atribuție la unul dintre cazurile prezentate de Stoianoglo, cu privire la contrabanda cu peste 900 kg de chihlimbar, când procurorul de caz, „fiind susținut de către procurorul-șef, la cererea învinuitului, pe motiv că CNA nu are condiții de păstrare a chihlimbarului, a transmis învinuitului spre păstrare pietrele prețioase, deși acestea urmau a fi păstrat la organele competente ale statului”.
Morari a mai transmis că va comenta și celelalte acuzații ce i se aduc, însă după ce i se va prezenta un raport al verificărilor.
La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari, iar pe numele acestuia fiind emis un mandat de arestare pentru 20 de zile. Șeful suspendat al PA nu recunoaște comiterea infracțiunilor de care este bănuit.