Reacția ex-șefului PA Viorel Morari la acuzațiile aduse de Vasile Costiuc: „Sunt declarații false. Nu voi intra în polemică inutilă”
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari califică acuzațiile aduse de Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, drept „false și grave” și afirmă că acestea „necesită a fi investigate de organele competente”.
„Sunt declarații false! Nu voi intra în polemică inutilă din frica că poate să nu se observe diferența dintre mine și cetățeanul ale cărui declarații nu le comentez. Nu văd necesitatea să mă justific și nu am nevoia de a mă plânge. După mine, sunt acuzații grave și ele necesită a fi investigate de organele competente. Nimeni nu poate fi mai presus de lege”, a spus Viorel Morari pentru ZdG.
Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, cercetat în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri la Durlești, a declarat că „a primit propuneri de a participa la crearea destabilizărilor în masă și l-a acuzat pe ex-șeful PA Viorel Morari de reținerea sa”.
Costiuc a venit cu amenințări declarând că „dacă va primi 30 zile de arest va face dezvăluiri cu privire la reținerea sa”.
„Așteptăm decizia instanței. Problema-i mult mai amplă și e politică. Pe 11 ianuarie am primit propuneri să particip la destabilizări în masă și am refuzat și pe 12 am fost luat de acasă. În izolator am primit propuneri ca să recunosc vinovăția și să trec de partea unor grupuri obscure pentru a participa la formarea unui nou Guvern. (…) Cei care au fost „slugi” de a lui Morari așa și o să rămână. Întrebați-l pe Viorel (nr. Ex-șeful PA Viorel Morari) cine stă în spate?”, a declarat Vasile Costiuc.
Consilierul municipal Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind cercetați în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești. O decizie în acest sens a fost adoptată vineri, 14 ianuarie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și că ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar pentru că ar fi participat la această schemă ar fi fost remunerați financiar.
Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), unul dintre reținuți, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alți doi învinuiți ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului – de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vânzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material.
Prin urmare, cei doi ar fi intrat ilegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1600 de lei lotul), nefiind în listele beneficiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale. Urmare a acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti ar fi fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei.