Reacția ex-procurorei din cadrul PA Adriana Bețișor, anchetată pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari, după ce PG a anunțat că a trimis dosarul în judecată: „E o răzbunare curată sprijinită de procurorul general”
Fosta procuroră, ex-șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA), Adriana Bețișor, despre care Procuratura Generală a anunțat joi că va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției, după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală pe acest caz și a transmis dosarul în judecată, se declară nevinovată și respinge toate acuzațiile care i se aduc, menționând că acțiunile întreprinse de autorități „sunt o răzbunare curată sprijinită și încurajată de însuși procurorul general”.
Solicitată de ZdG, Adriana Bețișor susține că nu și-a recunoscut vina în acest dosar, calificând dosarul împotriva ei drept „făcătură” și o „răzbunare”. În context, Bețisor acuză că toate acțiunile sunt „încurajate și sprijinite” de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
„N-am recunoscut si nu-mi voi recunoaște vinovăția în acest dosar, pentru ca aceasta făcătură e o răzbunare curată, sprijinita și încurajată de însuși procurorul general. Prin fabricarea acestui dosar, care are la bază doar declarațiile unui personaj din anturajul lui Veaceslav Platon și care sunt vădit calomnioase și false, se urmărește izolarea mea, pentru a nu mi se permite dezvăluirea ilegalităților, făcute de procuratură. Toată aceasta grabă este ghidată de necesitatea de a-l scoate basma curată pe Platon de pe toate dosarele care au mai rămas la procuratură, îndeosebi de pe cele legate de companiile de asigurări. Vreau sa accentuez că, în toată perioada urmăririi penale am conlucrat cu ancheta, am formulat nenumărate cereri în care am contestat acțiunile ilegale ale procurorului, am cerut confruntare cu persoana care a făcut declarații false împotriva mea și am sesizat procurorul general vizavi de abuzurile subalternilor săi, dar mi s-au respins absolut toate solicitările. Iar aceasta nu demonstrează altceva decât lipsa de interes de a afla adevarul. Pe ultima suta de metri, mi-a fost înlăturat total ilegal avocatul, care oficial este în concediu, pentru ca sa fie posibila expedierea, cât mai urgentă, a dosarului în judecată și, la fel de rapid, obținerea unei sentințe de condamnare, prin folosirea martorilor falși care sunt oamenii lui Platon precum Doboș, Luchian etc. și care la moment lucrează in interesele acestuia. Ceea ce se întâmplă acum în procuratura nu are nici o legătură cu statul de drept și supremația legii, iar acest dosar fabricat nu are nimic în comun cu declarațiile procurorului general despre încetarea răfuielilor și a dosarelor deschise la comanda”, ne-a comunicat Adriana Bețișor.
Anterior, tot într-un comentariu pentru ZdG, Bețișor susținea că „faptele de corupție” care i se aduc au fost invocate de către o persoana care anterior a făcut declarații împotriva lui Veaceslav Platon pe un dosar legat de compania de asigurări Asito.
Reprezentanții Procuraturii Generale au emis joi, 22 aprilie curent, un comunicat prin care au anunțat că un fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost recunoscut și audiat de PCCOCS în calitate de bănuit de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari.
ZdG a aflat atunci că fostul șef-adjunct al PA anchetat penal este Adriana Bețișor, procurora care a instrumentat anterior mai multe dosare penale de rezonanță, inclusiv al fostului premier Vladimir Filat.
Dosarul în care aceasta este bănuită că ar fi luat bani este cel în care este vizat Ruslan Doboș, fost director financiar adjunct al companiei Asito.
Potrivit procuraturii, cazul a avut loc în anul 2018, când bănuitul, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel (CA) Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.
Suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din Capitală de către concubina condamnatului, iar ca rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale, contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și, contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest. Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și „onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați, anunță PG.
Reprezentanții Procuraturii susțin că în prezent, persoana bănuită nu mai activează în organele procuraturii. Fiind audiat de procurori, acesta nu-și recunoaște vina. La această etapă este cercetat în libertate, asupra măsurii preventive urmând să se decidă după înaintarea învinuirii. Urmărirea penală este efectuată de către PCCOCS de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.