Reacția dură a lui Chicu la adresa sistemului judecătoresc: „Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO”
Premierul Ion Chicu vine cu noi calificative și cuvinte dure la adresa sistemului judecătoresc. După ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au calificat drept „campanie de denigrare” declarațiile făcute de autorități cu referire la faptul că judecătorii care au pierdut la CtEDO trebuie urmăriți penal, șeful Executivului vine cu un nou mesaj în care spune că nu va transfera niciun bănuț pentru cauzele pierdut la CtEDO atât timp cât va fi în funcție.
„Mai marii pe mantiile negre, adică CSM-ul, afirmă că sistemul lor este învinuit de noi de corupție, pe nedrept. Ce frumos scris despre Putere, drepturi și cât de independentă trebuie să fie puterea judecătorească. Nu văd, însă, capii sistemului să scrie ce au de gând să facă cu mizeriile, pentru crima cărora țara trebuie să plătească acum peste 70 mln. lei. Multe despre drepturi și nimic despre reponsabilitatea judecătorilor. Așa, o putere în stat fără nici o responsabilitate. Doar drepturi și garanții. Repet pentru judecătorii CSM și toată gașca coruptă din justiție – orice ban plătit de Moldova pentru deciziile voastre ilegale – va fi din contul vostru. Nu așteptați, independenților, că pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”, declară premierul Chicu.
Miercuri, 19 februarie, la ședința Guvernului, Chicu s-a arătat deranjat de faptul că statul va trebui să achite peste 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemeni”, pe care l-a pierdut la CtEDO, numindu-i „indivizi îmbrăcați în mantie” pe cei cinci judecători care se fac vinovați. El a cerut ca aceștia să fie urmăriți penal, iar suma de 70 de milioane de lei să fie retrasă din bugetul pentru sistemul judecătoresc.
Pe marginea acestui subiect s-a expus anterior și președintele Igor Dodon, care a propus confiscarea activelor judecătorilor care se fac vinovați de condamnările la CtEDO.
Ce spune CSM
CSM menționează că declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale
De cealaltă parte, Alexandru Tănase, fost ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale, susține că decizia de a reduce finanțarea alocată pentru sistemul judecătoresc pentru faptul că Guvernul R. Moldova va trebui să achite prejudicii din cauza unei încheieri emise de cinci judecători de la CSJ nu îi vor afecta pe magistrați, ci pe cetățeni, avocați, precum și alți angajați cu salarii mici. Avocatul califică decizia ca fiind, de fapt, „sancționarea justițiabililor – a cetățenilor din impozitele cărora justiția este finanțată”.