Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția deputatei Olesea Stamate la…

Reacția deputatei Olesea Stamate la criticile aduse proiectului legii taxei de stat: „Dacă va fi nevoie de modificat câte ceva – o vom face până la a doua lectură”

Președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, Olesea Stamate, una dintre autoarele proiectului de lege privind taxa de stat, votat în prima lectură, afirmă că „dacă va fi nevoie de modificat câte ceva – o vom face până la a doua lectură”.

Stamate a subliniat că inițiativa legislativă este rezultatul muncii de 5 luni a persoanelor care au făcut parte din grupul de lucru, punctând că „este un proiect necesar și este bun, ca concept”.

„Și, cu siguranță, îi invitam pe toți cei care îl critică azi, să participe la dezbaterile publice pe care le vom organiza la finalul lunii ianuarie”, a scris deputata pe pagina sa de Facebook, unde a vorbit despre inițiativa legislativă la care „s-au împotrivit unii avocați”.

Potrivit președintei Comisei juridice, numiri şi imunităţi, avocații ar fi nemulțumiți în particular de taxa pentru amânarea ședinței de judecată, aceasta fiind mai mare cu fiecare amânare. Olesea Stamate subliniază că în cazurile în care ședințele sunt amânate din cauza că avocatul sau clientul sunt bolnavi și aceștia „pot prezenta un certificat în acest sens”, nu se achită taxă.

„Practica aceasta vicioasă de amânare a ședințelor de judecată trebuie oprită. Este adesea folosită drept o tergiversare a procesului. Înțeleg că probabil pentru cei cu bani mari, nici taxa cea mai mare (de 3 200 de lei pentru amânarea a peste a 3-a oară a ședinței) nu va constitui o piedică pe care nu o vor putea depăși. Însă cu siguranță impunerea unor taxe pentru solicitarea motivată a amânărilor repetate vor disciplina participanții la proces”, a afirmat deputata.

Totodată, Stamate a susținut că taxa de timbru de 200 de lei este un cost minim pentru acoperirea unei părți a cheltuielilor suportate de instanță la pregătirea cauzei pentru judecare. 

„Însă scopul introducerii acestei taxe nu este doar acoperirea cheltuielilor judiciare. Este mai degrabă de a preveni adresările abuzive în instanță. Știm foarte bine că și instanțele, la fel ca multe instituții publice, au un set de „clienți permanenți” care depun cereri de dragul depunerii cererilor, care de cele mai multe ori vor fi declarate inadmisibile, dar pentru care se pierde timp, efort și în final suferă justițiabilii de bună credință. Doi, introducerea acestei taxe vine să încurajeze soluționarea alternativa a disputelor”, a mai menționat Olesea Stamate.

Ziarul de Gardă a scris că mai mulți experți în domeniul juridic au criticat proiectul legii taxei de stat, votat în prima lectură, pe 29 decembrie 2022, de 52 de deputați, declarând că „nu are nimic comun cu accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil”. 

Avocata Augustina Prisacari, directoarea executivă a unui birou de avocați din Chișinău, a declarat pentru ZdG că proiectul nu este adaptat realităților din R. Moldova, iar în cazul în care va fi votat în lectură finală, fără modificări, cetățenii de rând, care nu au suficiente resurse financiare, ar putea fi împovărați.