Reacția CSP la „declarațiile denigratoare” ale deputatului Lilian Carp: „Retorica denigratoare la adresa justiției riscă să afecteze grav echilibrul democratic”
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a venit cu o reacție vineri, 21 februarie, în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de declarațiile deputatului Lilian Carp, făcute în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de joi.
„Utilizarea unor expresii ofensatoare de către acesta, la adresa procurorilor, precum „bandiți obraznici” și afirmații ca „creăm instrumente ca ei să nu mai ajungă în funcții în urma comasării”, sunt inacceptabile, afectând grav demnitatea și reputația profesională a procurorilor”, se arată într-un comunicat de presă.
CSP subliniază că „astfel de afirmații” ar aduce „atingere gravă onoarei și demnității profesionale a corpului procurorilor” și ar submina „încrederea cetățenilor în actul de justiție”.
„Procurorii își exercită atribuțiile cu respectarea strictă a legii, pe baza principiilor de independență, imparțialitate și responsabilitate față de societate.
Îngrijorător este faptul că aceste declarații provin din partea unui reprezentant al puterii legislative, fapt ce poate fi perceput drept o încercare de a exercita presiuni asupra activității procurorilor.
Amintim că respectarea principiului separației puterilor în stat este fundamentală într-un stat de drept, iar retorica denigratoare la adresa justiției riscă să afecteze grav echilibrul democratic și eforturile de reformă în domeniu”, se arată în comunicatul de presă.
Consiliul susține că respectă dreptul la opinie și la critică, însă „atrage atenția” că discursurile publice ale demnitarilor trebuie să fie responsabile, echilibrate și să nu contribuie la subminarea încrederii în instituțiile statului.
„Reformele autentice în justiție pot fi realizate doar prin dialog, respect reciproc și angajament comun pentru consolidarea statului de drept.
În acest context, CSP face apel la responsabilitate și moderație în declarațiile publice ale actorilor politici și reiterează disponibilitatea de a contribui la o reformă veritabilă și echitabilă a sistemului de justiție, în interesul cetățenilor și al bunei funcționări a instituțiilor statului”, a mai transmis CSP.
Carp a declarat joi, 20 februarie, că opoziția ar apăra „procurori bandiți”, făcând referire la o cerere de grațiere înaintată de fostul candidat la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, pentru eliberarea „unui grup criminal organizat care se ocupa cu droguri”. Declarațiile au fost făcute de către Carp în timpul dezbaterilor pentru proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), prin comasarea Procuraturii Anticorupție (PA) cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
„Acest bandit, care a fost procuror, și de-al de el mai sunt, care au luat și au protejat alți bandiți în funcții. Noi încă avem astăzi în Procuratura General, în Anticorupție și la PCCOCS bandiți.
Proiectul de comasare, așa cum este el, nu-mi răspunde la câteva întrebări. Cum bandiți de aceștia, care în funcții de procurori protejează alți bandiți și le creează coridor verde să fugă de lege, să fugă la Londra, în Cipru sau la Paris. Dacă noi, în urma comasării acestor două Procuraturi, mai rămân procurori de aceștia care pot să garanteze „krîșă” (protecție, n.r) la bandiți, halal de capul nostru. Ce avem de făcut este să creăm instrumente ca ei să nu mai ajungă în funcții în urma comasării”, a declarat Carp.