Reacția CSM, despre dosarul penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a judecătoarei de la Curtea de Apel: „Acțiunile persoanelor implicate în filaj sunt inadmisibile”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră acţiunile persoanelor implicate în filajul judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău „inadmisibile, ilegale, ce pot fi calificate drept atentat asupra independenţei justiţiei”. Reacția CSM vine în contextul în care cinci persoane au fost reținute joi, 17 iunie, într-un dosar penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător, care, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă din sistemul judecătoresc, ar fi vorba despre magistrata de la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan.
„Independenţa justiţiei este premisa statului de drept, ce constituie garanţia fundamentală a procesului echitabil, în cadrul căruia, judecătorul îşi exercită funcţia judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influenţe externe, sugestii, presiuni, ameninţări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv”, susțin reprezentanții CSM.
Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii susține că apreciază activitatea desfăşurată de către organele de drept privind asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii.
Angela Bostan este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din luna februarie a anului 2015.
Pe 24 iulie 2019, Angela Bostan a participat în componența Completului Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CA Chișinău, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind înlăturarea lui Ion Druță de la exercitarea funcției de președinte al CSM, acesta îndeplinind în acea perioadă funcția de președinte al Completului de judecată.
Totodată, Angela Bostan a făcut parte din completul de judecată care a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să emită actul administrativ individual privind organizarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie 2019, prin decizia din 20 septembrie 2019, examinând în timp record, cererea înaintată de un grup de magistrați. Tot Angela Bostan a deschis lucrările Adunării din 27 septembrie, acționând în calitate de executor al hotărârii adoptate de aceasta la 20 septembrie.
Cinci persoane au fost reținute într-un dosar penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător. Ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat descinderi joi, 17 iunie, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri. Informațiile au fost confirmate pentru Ziarul de Gardă de către purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.
- Cinci persoane au fost reținute într-un dosar penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător. PCCOCS anunță că au avut loc mai multe descinderi pe acest caz
- Numele și dosarele gestionate de judecătoarea de la Curtea de Apel despre care procurorii spun că i-a fost încălcat dreptul la viața privată și au inițiat un dosar penal
Potrivit purtătorului de cuvânt al PCCOCS, în custodia organelor de drept se află cinci persoane, asupra acțiunilor cărora planează bănuieli rezonabile de implicare activă în „acțiunile infracționale”.